In november 2019 was er al een informatieve bijeenkomst over gebied Mient Kooltuin. | Foto: archief.
In november 2019 was er al een informatieve bijeenkomst over gebied Mient Kooltuin. | Foto: archief. Foto: Piet van Kampen

n Wel gebruik maken van kennis en creativiteit

'Geen toezeggingen' voor ondernemers Mient-Kooltuin

Duidelijkheid n Wethouder Gerard Mostert is niet van plan vooraf toezeggingen te doen aan huidige ondernemers in het gebied Mient-Kooltuin tussen de Wassenaarseweg en voormalig vliegkamp Valkenburg.

Dat maakte hij vorige week donderdag duidelijk in de commissievergadering, waarin de toekomstvisie voor dat gebied werd besproken. Burgerraadslid Linda van den Berg van Fractie Smits drong daar nadrukkelijk op aan, maar de wethouder weigerde dat te doen.

'Ik ga hier niet toezeggen dat de bestaande ondernemers al hun plannen maar mogen doorvoeren', antwoordde Mostert streng. Hij is het wel eens met Van den Berg dat het 'veel te lang geduurd heeft' en dat de ondernemers nu eindelijk eens duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden in dat gebied.

Maar de intenties en plannen van die ondernemers kunnen weleens niet stroken met de beoogde toekomst van dat gebied. Dat moet vooral groen blijven en recreatief en als buffer gaan dienen tussen de nieuwe woonwijk op voormalig vliegkamp Valkenburg en de kwetsbare duinen, een beschermd Natura 2000-gebied.

De wethouder zegde toe wél gebruik te willen maken van de kennis en creativiteit van de ondernemers in het gebied.

Wat er allemaal wél en niet kan in de Mient-Kooltuin, wordt volgens de wethouder allemaal duidelijk als de gebiedsvisie volgende maand ter tafel komt. Die wordt begin maart al besproken met de ondernemers, gebiedseigenaren en andere belanghebbenden en komt later die maand ook aan de orde in de raadscommissie.

Die gebiedsvisie wordt opgesteld aan de hand van de uitgangspuntennotitie, waarin vier hoofddoelen zijn benoemd: de identiteit van het gebied; het moet een volwaardige dagbestemming gaan geven aan bewoners van de nieuwe woonwijk op het voormalig vliegkamp en overige bewoners uit de gemeente; het gebied moet 'doorwaadbaar en beleefbaar zijn met recreatieve functies voor een brede doelgroep', en de natuurwaarden en duurzame initiatieven in het gebied worden versterkt en ontwikkelingen moeten een duidelijke gezamenlijke en/of maatschappelijke meerwaarde hebben. Die hoofdoelen worden met nog eens 18 kaders en uitgangspunten nader geformuleerd.

De raadscommissie kan zich vinden in die hoofdoelen en uitgangspunten, al waarschuwt raadslid Jaap Haasnoot van Kies Katwijk wel voor 'verpaarding en verpretparkisering' van dat gebied. De wethouder geeft aan zo snel mogelijk te willen doorpakken om de ondernemers, grondeigenaren en belanghebbenden in de Mient-Kooltuin 'eindelijk duidelijkheid te geven'.