Afbeelding
Foto: pr

Esther Oudshoorn directeur Visser 't Hooft Rijnsburg

'Als je verandering wilt sturen, moet je de sturing veranderen'

onderwijs n Deze tekst hangt in het kantoor van Esther Oudshoorn (42) sinds dit schooljaar de nieuwe directeur van Visser 't Hooft Lyceum locatie Rijnsburg. Het geeft het karakter en werkwijze weer van deze enthousiaste vrouw. 'Het is een uitdaging waar ik in geloof, maar dat wil ik wel graag samen met het team van docenten en de leerlingen doen', legt Oudshoorn in het kort uit.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Het is donderdag 13 februari. Ik loop na ruim 40 jaar 'mijn middelbare school' weer binnen. Op de ontvangst balie staan gezonde snacks zoals stukjes wortel, komkommer en fruit. De conciërge begeleidt mij naar het kantoor van de directeur. Ik kijk om me heen, en herken alleen nog de bekende smalle trappen en de kleine zwart, wit, grijze tegeltjes op de vloer. Een heel andere 'open' sfeer, constateer ik. Dat is maar goed ook, want door de jaren heen is er natuurlijk veel veranderd.

Esther Oudshoorn begroet me hartelijk in haar kantoor. Aan haar tafel zijn twee leerlingen druk in de weer met het vullen van zakjes snoephartjes, met daaraan een rood hartje. 'Het is morgen Valentijnsdag en al onze leerlingen verrassen we met deze geste. Een idee van een van onze docenten', laat Esther weten.

Esther is opgegroeid in Oegstgeest. 'Ik kom uit een warm gezin, ben de middelste en heb nog twee broers. Mijn vader komt uit Valkenburg en mijn moeder heeft familie in

Rijnsburg en Oegstgeest. Mijn roots liggen in deze omgeving', laat ze weten. Als klein kind speelde Esther graag 'juffie'. Eenmaal op de middelbare school (Visser 't Hooft Leiden) wilde ze of architect worden of naar de Marine gaan. Het liep anders. Wiskunde B was niet haar sterkste vak en Esther besloot dit vak te laten vallen. Maar met Wiskunde A kon ze niet naar de Marine en geen studie architectuur doen. Haar decaan vond het onderwijs wel iets voor haar en adviseerde Esther eens bij een Pabo te gaan kijken. Als leiding van de Zeeverkenners Oegstgeest had Esther wel iets met kinderen en na een zoektocht besloot ze zich aan te melden voor de Montessori Pabo in Utrecht. Als 17 jarige ging ze in de Domstad op kamers en er volgde een geweldige tijd. 'Gaande de studie merkte ik dat ik het werken met kinderen ontzettend leuk vond', aldus Esther.

Kind centraal

Met haar diploma op zak kwam Esther te werken op een school voor Speciaal Basisonderwijs. Esther hierover: 'Ik heb iets met leerlingen die niet volgens de geijkte procedure tot leren komen. Het is vooral die zoektocht die je met elkaar voert om toch iets te bereiken. Ik vind dat nog steeds een heel leuke uitdaging. Je krijgt een relatie met kinderen'.

Toen een goede vriendin van Esther bij Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim ging werken besloot Esther ook te solliciteren. 'De jongeren die in deze jeugdgevangenis zitten, zijn leerplichtig en dit is hun dagbesteding. Ik heb hier 2,5 jaar gewerkt en veel ervaring opgedaan'. Na een korte periode als ambulant begeleider gewerkt te hebben is Esther, die inmiddels de opleiding schoolleiding had gevolgd, gaan werken als adjunct-directeur op Johannesschool in Hillegom. Na een aantal jaar ben ik de uitdaging aangegaan om te wisselen van school. De directeur van de Andreasschool in Voorhout en ik zijn toen van plek gewisseld.

Esther vertelt: 'De Andreasschool zat net in een nieuw gebouw en had de functie van een Brede school. De school biedt opvang aan kinderen tussen de 0 en de 14 jaar. Ik wilde er een Kind Centrum van maken. Een nauwe samenwerking van al de professionals zoals de pedagogisch medewerkers maar ook de leerkrachten en onderwijsassistenten, waarbij het kind centraal staat. Welk onderwijs past het beste bij het kind. Deze ontwikkeling is puur op het onderwijs gericht en staat heel dicht bij de belevingswereld van de kinderen. Ik kijk dan ook met heel veel plezier terug op deze periode'.

Waarom nu dan toch iets anders?

Esther: 'Dit kwam door het lezen van de advertentie van Visser 't Hooft Rijnsburg. De school was op zoek naar een nieuwe directeur. De zin 'relatie voor prestatie' triggerde mij, want daar geloof ik in. Ik ben me gaan verdiepen in de school en daarna is het snel gegaan. Vanaf het nieuwe schooljaar, augustus 2019, ben ik aangesteld en heeft de voormalig directeur Geert van Zandwijk zijn werkzaamheden overgedragen. Ik heb geen seconde spijt van de overstap naar het voortgezet onderwijs. Vanaf de eerste dag voelt de school als een warm bad. Ik voel me welkom door de leerlingen en het team van docenten. Het is dan ook een heel fijne werkplek.'

Het kantoor van Esther heeft een open karakter. Regelmatig komen leerlingen even bij haar binnen om een kop thee te drinken. 'Ik heb gemerkt dat onze leerlingen vrij open zijn. Ze vragen mij dan ook van alles. Wat vind je van het homohuwelijk, of abortus. Bijzonder om zo met leerlingen in gesprek te zijn', laat Esther weten.

Met de docenten kijken we naar het leerproces van onze leerlingen. Leuk als er achten en negens worden gehaald. Maar hoe is dit cijfer tot stand gekomen? Hebben ze er iets voor moeten doen? Ook bij lagere resultaten wordt gekeken waar het mis ging'. Als voorbeeld geeft Esther het halen van een vier voor Natuurkunde: 'Als je dan toch doorgaat met de leerstof wordt het voor die leerling alleen maar moeilijker en niet meer te begrijpen. Het is goed om dan bijvoorbeeld extra uitleg te geven over de leerstof waarop onvoldoende is gescoord iets wat in het primaire basisonderwijs al wordt toegepast'. Esther heeft inmiddels contact gezocht met de directeuren van alle basisscholen in de gemeente Katwijk. 'Primair onderwijs is de basis, en dit willen bij graag voortzetten', legt ze uit.

Tijdens studiedagen op Visser 't Hooft Rijnsburg is er voor en door de docenten veel aandacht voor het mentoraat. Esther hierover: 'Tijdens de eerste periode van een schooljaar krijgen leerlingen geen cijfers, maar worden ze beoordeeld op goed, voldoende of onvoldoende. De volgende periode worden er cijfers gegeven. De leerlingen worden getoetst en er wordt gekeken of ze geleerd hebben wat ze hebben moeten leren. Ook willen we de Projectweken meer diepgang geven. Dit zijn kostbare weken, maar er moet wel een leerlijn in zitten.'

'De kern van leiderschap is dat je iedereen in zijn of haar kracht moet zetten. Door met elkaar samen te werken kan een school floreren en kom je samen verder. Dat is waar ik me de komende tijd voor ga inzetten. Samen met het team van docenten en de leerlingen. Een leuke uitdaging en als het goed is, gebeurt er ook iets', aldus directeur Esther Oudshoorn. | Foto: pr.


Deal Katwijk en RVB over Valkenburg

Minstens n 5000 woningen. Gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zijn het eens. Afgelopen maandag is er 'initiële overeenstemming' bereikt tussen de twee belangrijkste partijen voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk op voormalig vliegkamp Valkenburg.

Dat laat een 'verheugde' minister Stientje van Veldhoven afgelopen dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Goed resultaat

Katwijk is blij met de overeenstemming, laat het diezelfde middag in een persstatement weten. 'Wij hebben ons sterk gemaakt voor extra woningen voor de middeninkomens in het plan door met het voorstel te komen om voor deze groep 600 extra woningen te bouwen', aldus wethouder Gerard Mostert. 'Er ligt nu een goed resultaat. Er is een ambitieuze planning afgesproken, waar alle partijen hard mee aan de slag gaan. We verwachten dat deze week definitief ondertekend kan worden.'

'Partijen zetten alles op alles om het aandeel betaalbare woningen te vergroten voor mensen met een laag middeninkomen', laat ook de minister weten in haar brief. De bereidheid voor betaalbare woningen op die locatie bij het Rijksvastgoedbedrijf is er de minister 'altijd geweest'. 'Betaalbare woningen zijn sinds het Masterplan (2013) onderdeel van het woningprogramma.'

'De doorbraak is goed nieuws voor de hele regio', meldt de minister aan de Kamer. 'De tenminste 5.000 woningen die gerealiseerd kunnen worden in deze gebiedsontwikkeling zullen substantieel verlichting geven op de woningmarkt in dit deel van de Randstad.'

In de berichtgeving van de minister en de gemeente wordt niet meer gesproken over maximaal aantal woningen. In vorige intentieovereenkomsten werd vooral op aandringen van Katwijk gesproken over het maximum van 5.000 woningen. Van Veldhoven en minister Raymond Knops zijn 'verheugd' over de initiële overeenstemming. Daar ligt volgens hen 'een gedeeld gevoel van urgentie aan ten grondslag om zo snel mogelijk tot realisatie te komen'. Katwijk, RVB, provincie Zuid-Holland en gemeente Wassenaar gaan nieuwe bestuurlijke afspraken opstellen, gericht op het vastleggen en monitoren van de voortgang van de gebiedsontwikkeling.

Wethouder Gerard Mostert: "Wij hebben ons sterk gemaakt voor extra woningen voor de middeninkomens in het plan door met het voorstel te komen om voor deze groep 600 extra woningen te bouwen. Er ligt nu een goed resultaat. Er is een ambitieuze planning afgesproken, waar alle partijen hard mee aan de slag gaan. We verwachten dat deze week definitief ondertekend kan worden."