Schets van Merovechpark. | Illustratie: Parklaan Landschapsarchitecten.
Schets van Merovechpark. | Illustratie: Parklaan Landschapsarchitecten. Foto: pr

Oud grafveld in De Horn Merovechpark krijgt vorm

Met kralen, banken, sport en spel

groen n De nieuwe woonwijk De Horn krijgt vorm. Vorige week werd met veel manoeuvreren de nieuwe brug in de wijk gebracht en op zijn plek geplaatst.

Bijzonder aan De Horn is de aanwezigheid van een oud grafveld. Dit wordt ingericht als Merovechpark. Op deze plek zijn archeologische vondsten aangetroffen uit 560-725 na Christus. Het is de tijd waarin de Merovingen, Frankische koningen, hier leefden.

Het park wordt het groene middelpunt van de wijk en zorgt ervoor dat het oude grafveld beschermd blijft. Op deze plek zijn 13 kralenkettingen en een zwaardkraal gevonden. Kralen zijn kenmerkende vondsten bij begravingen uit de Merovingische periode. De vondsten zijn zeldzaam voor de Europese archeologie en dat maakt het park nog unieker. Reden voor Parklaan Landschapsarchitecten om in het park de kralen terug te laten komen.

Het park kent een zuid- en noord veld en een groot midden veld. Hierin komt een willekeurig patroon van kralen en kralensnoer. De kralen zijn een kunstwerk en uniek voor deze plek ontworpen. Het zijn vergrotingen uit het grafveld. Ze variƫren in vorm, maat, kleur en patroon. Ook zijn de kralen aanleiding om het verhaal over de Merovingische periode te vertellen. Op een lessenaar komen informatiepanelen.

De sfeer van het park verwijst naar de rust en stilte op begraafplaatsen, zonder dat het een begraafplaats is. Een groene plek waar het dagelijkse leven even tot stilstand komt.

In de buitenring van het park komen trim en fitness voorzieningen, alsook speeltoestellen. Denk aan een evenwichtsbalk, buikspiertoestel, bokspring- slalom palen, hordetoestel en een klautertoestel.

De officiƫle opening van het Merovechpark is in mei 2020 gepland.