Afbeelding
Foto: pr

Veteranen

De n gemeente Katwijk telt zo'n 4000 veteranen die woonachtig zijn in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk. De veteranen hebben gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Golfoorlog, Joegoslaviëoorlog, Somalië en het Midden-Oosten.

In juni 2019 sprak Generaal van der Vlis, die in vele oorlogsgebieden diende, tijdens een bijeenkomst van veteranen over de geschiedenis, maar hij refereerde ook aan de toekomst. Hij uitte zijn zorgen over het klimaat, de politieke verdeeldheid in Nederland en de Brexit in het Verenigd Koninkrijk. Letterlijk zei hij: 'Hoe moet het verder met de wereld?' Het antwoord hierop bleef in de lucht hangen.

Als je mensen op straat vraagt wat zij denken als het woord veteranen wordt genoemd krijg je vele verschillende antwoorden. De één zal refereren aan degene die dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog, een ander denkt aan de vele vredesmissies waar Nederlandse militairen aan deelgenomen hebben. Maar waar de militairen in oorlogsgebieden ook dienden, zij deden dit voor ons, voor Nederland.
In de gemeente Katwijk worden de veteranen ieder jaar uitgenodigd voor de herdenking op 4 mei in de dorpskernen. Zij vervullen daar een belangrijke rol.
Ook dit jaar zullen de veteranen weer aanwezig zijn tijdens de herdenking op 4 mei in de dorpskernen. Maar naast herdenken, vieren we ieder jaar ook de Vrijheid. En dit jaar is het een bijzonder jaar, 75 jaar geleden werden we bevrijd van de Duitse bezetting.


En daarom is er dit jaar voorafgaande aan de herdenking en het vieren contact gezocht met alle veteranen die wonen in de gemeente Katwijk. Zij zijn inmiddels al twee keer samengekomen in de Roskam in Katwijk aan den Rijn. De heer Jan de Winter, voorzitter van de commissie 75 jaar Vrijheid, heeft hen daar, in grote lijnen, verteld met welke activiteiten de commissie bezig is. Naast allerlei activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn, zijn er ook activiteiten waar men een speciale rol voor de veteranen in gedachten heeft. Op de eerste bijeenkomst zijn deze gedachten met de veteranen gedeeld en hun input gevraagd.
Tijdens de tweede bijeenkomst zijn er een aantal decorstukken getoond die tijdens de Parade op 5 mei een plaats zullen krijgen op de praalwagens. Daarnaast konden de veteranen aangeven op welke manier en wanneer zij zich willen inzetten tijdens de viering van 75 jaar Vrijheid.

Veteranen wij mogen ze nooit vergeten.
| Foto: pr.