Kunstwerk Duiven sieren de entree van woonwijk 't Duyfrak. | Foto: CvdS.
Kunstwerk Duiven sieren de entree van woonwijk 't Duyfrak. | Foto: CvdS. Foto: C van der Spijk

Advies Kunstcommissie

Cultuur n De gemeentelijke Commissie voor Beeldende Kunsten gaat het college van burgemeester en wethouders adviseren om het onderhoud van de kunstwerken in de buitenruimte onder te brengen bij de Kunstwacht.

Jaarlijkse controle en onderhoud kunstwerken

De commissie ziet daar veel voordelen in. De Kunstwacht controleert jaarlijks alle gemeentelijke kunstwerken in de buitenruimte, voert licht onderhoud uit en houdt de staat van de kunstobjecten in de gaten.

Het onderhoud van de kunstwerken Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg gebeurd nu vooral ad hoc op aangeven van bijvoorbeeld gemeentelijke medewerkers in de buitenruimte of bewoners.

Door het onderhoud en de controle onder te brengen bij het bedrijf Kunstwacht wordt nauwkeuriger toezicht gehouden op het gemeentelijke kunstbezit. Wethouder Jacco Knape is daar enthousiast over. 'Zo willen we omgaan met onze kunstwerken', liet hij onlangs aan de commissieleden weten.

inventarisatie

Het bedrijf heeft inventarisatie gedaan van de kunstwerken en -objecten, die buiten staan. Die zijn onder andere met foto's in beeld gebracht. Het gaat om 68 kunstwerken en objecten, waarvan er 34 licht onderhoud nodig hebben, 17 uitgebreider onderhoud en 17 hebben volgens dat bedrijf achterstallig onderhoud. Op basis van de inventarisatie maakt het bedrijf een meerjarenplanning en is er de mogelijkheid om alle beelden onder te brengen in een app. Ook is het mogelijk om met de beschikbare informatie wandelroutes te maken, die digitaal beschikbaar komen.

De kosten voor het inhuren van het bedrijf vallen volgens de gemeentelijke medewerker mee; 17 duizend euro per jaar, terwijl er jaarlijks 24 duizend euro voor is gereserveerd in de gemeentelijke begroting.