Afbeelding
Foto: pr

Katwijkse knip koekjes

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Het Katwijkse Knip koek is een koekje welke echt in de geschiedenis van Katwijk past, net zoals de Zeekaak en de Appelbroeder. Het koekje werd door moeders de vrouw gebakken, en werd mee gegeven naar zee waar vader kon genieten tijdens de koffie. Het was het favoriete koekje van mijn Opa van der Plas, ik weet nog hoe hij met zijn grote handen de suikertjes eraf pulkte en eerst op snoepte voordat hij zijn koekje in de koffie doopte en opat. Ik bakte het koekje in de Heel Holland Bakt tent, waar ik ze rondom een

advocaat bavarois plaatste en zo een echte Hollandse Koekjes taart kon presenteren! Een ode aan mijn lieve opa en oma.

Ingrediënten

380 gram patentbloem, 1,50 theelepel bakpoeder, 200 gram witte basterdsuiker, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel kardemom, 0.5 theelepel zout, 270 gram roomboter op kamertemperatuur, 2 eidooiers, los geklopt 50 gram greinsuiker (te koop op de Katwijkse markt).

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

• Meng alle ingrediënten (behalve de eidooier en de greinsuiker) met kneedhaken in de keukenmachine tot een deegbal. Verdeel de deegbal in twee stukken.

• Rol de deegballen uit tussen twee lagen bakpapier tot een dunne plak van 3 à 4 millimeter ontstaat. Haal het bovenste bakpapier weg. Leg de koek laag met bakpapier op een bakplaat.

• Kwast de koek laag in met een los geklopte eidooier.

• Bestrooi de koek laag met de greinsuiker – deze zacht met de hand aandrukken.

• Zet de bakplaten in de oven en bak de koek donker-goudbruin (12 a 15 minuten).

• Haal de bakplaat uit de oven en snijd de koek met de greinsuiker direct in koekjes (7 bij 4 centimeter) en laat afkoelen op de plaat. De koekjes harden vanzelf uit.

Geniet van de koffie!
Liefs Ine

INE bakt taart op bestelling
en verzorgt een HighTea of een Diner.
Voor meer informatie
zie: www.inepaauw.nl.

Afbeelding