Wijnbouw in Chili vindt alleen plaats in het midden van het land. | Foto: pr.
Wijnbouw in Chili vindt alleen plaats in het midden van het land. | Foto: pr. Foto: pr

Wijnland Chili

In n de vorige wijnspinsel schreef ik over Argentinië, met in het oosten het Andes-gebergte dat van grote invloed is op het (wijn)klimaat. Aan de andere kant van de Andes ligt Chili.

Het land Chili ligt geïsoleerd: in het westen de (koude) Grote Oceaan, in het oosten het (hoge) Andesgebergte, in het noorden de Atacama woestijn en in het zuiden Antarctica. Door haar geïsoleerde ligging heeft Chili tot op heden geen last ondervonden van de Phylloxera, ook wel de druifluis, die aan het eind van de 19e eeuw zijn verwoestende werking had in heel Europa. Vanaf 1850 emigreerden veel Franse boeren naar Chili, mede omdat de wijngaarden in hun vaderland verwoest waren.

Chili is meer dan 4000 kilometer lang. Wijnbouw vindt alleen plaats in het midden van het land. Hier heerst een gematigd tot mediterraan klimaat. Naar het noorden toe wordt het land steeds droger, naar de kust toe wordt het klimaat steeds koeler. De verschillen zijn groot. De gemiddelde temperatuur ligt in het binnenland tijdens het groeiseizoen rond 19 graden. Aan de kust van de Grote Oceaan profiteren de wijngaarden van de koele lucht die vanaf de oceaan de valleien in stroomt. Overdag is het meestal aangenaam warm. 's Nachts koelt het flink af, tot 15 á 20 graden. De temperatuurschommelingen zorgen er voor dat de druiven hun frisheid en aroma's behouden.

In Chili kom je vooral de internationale druivensoorten tegen. Dit is het gevolg van de grote invloed van de Franse immigranten op de Chileense wijnbouw. De meest aangeplante druif is Cabernet Sauvignon. Het warme binnenland zorgt ervoor dat van deze druif prachtige warme en rijke wijnen gemaakte kunnen worden. De Sauvignon Blanc staat op de tweede plaats in de rangorde van druivensoorten. Deze is volop aangeplant in de koelere kustgebieden. Merlot neemt nu nog een derde plaats in, maar wordt op de hielen gezeten door Carménère. Deze specialiteit van Chili werd in het verleden vaak voor Merlot aangezien. Kies de volgende keer wanneer u een wijn uitzoekt eens voor de Carménère. De wijn heeft iets weg van Merlot, is lekker sappig met veel fruit en heeft een soepele structuur. Proost!

Linda Driebergen,                 Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken

cursuslocatie voor wijncursussen

Restaurant op afspraak Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding