Leerlingen maken wensen kenbaar op een  moodboard. | Foto: A. van Duijvenvoorde.
Leerlingen maken wensen kenbaar op een moodboard. | Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Leerlingen willen buiten spelend leren

Wensen n 'Meer met computers werken', 'buiten leren', 'meer tegen pesten doen', 'meer over insecten leren' en 'meer sporten'. Geen wensen van ouders, maar van leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Zo'n twintig leerlingen brachten afgelopen maandagmiddag een bezoek aan het gemeentehuis om samen met ambtenaren en wethouders Jacco Knape en Corien van Starkenburg te praten over wat er verbeterd kan worden aan het onderwijs. De gemeente werkt aan een onderwijsagenda en is/gaat daarover in gesprek met scholen, organisaties en ouders.

Je bed uit

'Maar jullie zitten al jaren op school, dus willen we ook graag met jullie praten over wat er verbeterd zou kunnen worden', zegt Knape maandagmiddag tegen de leerlingen.

Van Starkenburg legt uit wat een onderwijsagenda inhoudt. 'Dit jaar doen we mee aan het EK Voetbal. Om dat te bereiken moet je een plan hebben. Wat moet er in dat plan staan?' De antwoorden van de leerlingen laten niet lang op zich wachten: goeie instelling, heel hard trainen en toppers in je team.

'Zo is het ook met de onderwijsagenda', vertelt de wethouder verder. 'Je hebt gebouwen nodig, leerkrachten en computers. Onze vraag aan jullie is: waar kom jij je bed voor uit om naar school te gaan?'

Moodboards

Om daar antwoord op te geven, gaan de kinderen aan de slag met zogenaamde 'moodboards'. Er wordt geknipt, geplakt en geschreven. Met ideeën als 'buiten spelend leren'. Dat wordt nu ook weleens gedaan, aldus een van de leerlingen. 'Dan gaan we buiten woorden zoeken en op zoek naar de goede spelling.'

Vandaag praat de gemeente met ondernemers over hoe het onderwijs beter aan kan sluiten op de arbeidsmarkt.

Woensdag 5 maart organiseert Katwijk een onderwijsfestival voor scholen en organisaties/verenigingen die iets te maken hebben met onderwijs. Tijdens dit festival wordt alle opgehaalde informatie gedeeld en worden er stappen gezet om de onderwijsagenda verder vorm te geven.

Afbeelding