Extra dag

De eerste maand van 2020 zit erop. Ik moet zeggen dat deze voor mij is omgevlogen. En het was ook een maand zonder alcohol. Ja, ik heb 'dry january' doorstaan. Met gemak kan ik wel zeggen. Een aantal etentjes, verjaardagen en een 50 jarige bruiloft heb ik zonder wijn doorstaan. Sommige familieleden en vrienden keken me wat meewarig aan als ik een spa rood, rivella of een cola light bestelde. Ik legde hun uit dat ik een voor mijzelf 'vervelende gewoonte' wilde doorbreken. Dat is gelukt en ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen glas wijn heb gedronken. Ik heb er ook eigenlijk geen trek in. Ik denk dat ik voorlopig gewoon maar even door ga. Het bevalt me wel. Vooral het feit dat ik beter slaap.

Een volgende uitdaging staat alweer op het programma. En ik ben er ook al aan begonnen. Na een paar jaar van verschillende kanten enthousiaste verhalen te hebben gehoord doe ik dit jaar in juli mee aan de bekendste vierdaagse in Nijmegen. Ik ga dit samen met een vriendin doen. Via een speciale site hebben we inmiddels een startnummer. De eerste wandelkilometers hebben we al in de benen. Het is bijzonder om op een zaterdagmorgen vroeg op pad te gaan en dan nog bijna niemand tegen te komen. Je hoort de vogeltjes al fluiten. De natuur en mensen ontwaken. Langzaam ben je er getuige dat andere mensen op pad gaan: met een hardloopclub, fietsers door de duinen, ouders die vroeg langs de kant van de lijn staan om hun kroost aan te moedigen. Als dan langzaam de zon de wolken doorbreekt, is het al wandelend genieten. Een grijze troosteloze dag gaat er dan opeens heel anders uitzien.

De tweede maand februari is bijna een week oud. Een bijzondere maand, want de laatste dag is een schrikkeldag. Dit heeft alles te maken omdat bepaalde jaren niet precies 365 dagen tellen, maar ongeveer 365 en een kwart. Om de vier jaar wordt er in de maand februari een extra dag toegevoegd, namelijk 29 februari. Op de lagere school had ik een vriendinnetje die op deze dag jarig was. Natuurlijk werd haar verjaardag elk jaar gevierd, op de laatste dag van februari. De maanden van het jaar hebben ook allerlei verschillende 'ouderwetse' gezegden. Zo kwam ik er een tegen die met dit schrikkeljaar te maken heeft:

'Heeft februari negentwintig dagen,
dan mogen de meisjes de jongens vragen'.

Het is maar dat u het weet.

Houdoe.