Feestvierders gezocht voor Defilé '75 jaar Vrijheid'

Aanmelden n In de meidagen van 1945 liep de bevolking te hoop in de straten om de Geallieerde bevrijders te verwelkomen. De lokale muziekverenigingen haalden de instrumenten voor de dag en gingen na vijf jaar weer de straat op om muziek te maken.

De mensen zwaaiden met vlaggetjes en droegen oranje strikken en sjerpen. Het hele dorp, jong en oud, vierde de Bevrijding mee.

Op 5 mei 2020 wil de organisatie van het bevrijdingsfeest in Katwijk die tijd doen herleven tijdens het 'Defilé 75 jaar Vrijheid'. Er zijn 10.000 zwaaivlaggetjes besteld en Bakker Haasnoot bakt duizenden Zweedse Wittebroodjes. De vlaggetjes en broodjes worden uitgedeeld aan het publiek langs de route.

Voor het uitdelen is de organisatie op zoek naar feestvierders gekleed in kleding uit de jaren '40. Het geeft het Defilé een extra dimensie als een grote groep mensen van alle leeftijden meeloopt in het Defilé om de feestvierende bevolking van 1945 na te bootsen.

Het Defilé bestaat onder andere uit militaire voertuigen, muziekkorpsen, manschappen van de Koninklijke Landmacht, veteranen, een afvaardiging van de VEVA-opleiding en de Studentenweerbaarheid. In de parade rijden ook praalwagens mee met daarop uitgebeeld de thema's Engelandvaarders; Mythe van het Zweeds Wittebrood; Eerbetoon aan Geallieerden; en het Leger van de Vrijheid (verzorgt door alle basisscholen).

De organisatie zou het geweldig vinden als inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hieraan medewerking willen verlenen en zich opgeven als feestvierder anno 1945. De kleding hoeft geen probleem te zijn: een jasje, jurk, hoed of pet, een Oranjestrik of sjerp, en klaar is kees.

Het Defilé trekt 's morgens tussen 10.00 en 12.00 uur door Valkenburg en Rijnsburg. Om 13.30 uur vertrekt het Defilé vanaf de Rijnstraat naar Katwijk aan Zee en eindigt om 15.30 uur weer in de Rijnstraat.

U / jij kunt zich opgeven voor de ochtend of de middag. Dit kan individueel, als groep, in verenigingsverband of met de school. Doe actief mee met de viering van dit historische feest, 75 jaar Bevrijding.

U / jij kunt zich opgeven via: info@oranjeverenigingkatwijk.nl of via postbus 379, 2220 AJ Katwijk.


Schrijfactie Amnesty International

Brieven n tegen mensenrechtenschendingen kunnen vrijdagavond 7 februari van 19 tot 20 uur aan de leestafel van 'De Burgt' ter plekke worden geschreven.

Er worden dan brieven naar autoriteiten verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. Dit keer gaan de brieven naar Rusland, Colombia en Irak.

In Rusland wilden Yan Sidorov en Vladislav Mordasov op 5 november 2017 bij een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor 'een poging tot het organiseren van massarellen'. Zij werden gedwongen te bekennen dat ze van plan waren een gewelddadig protest te organiseren.

Sinds augustus worden medewerkers van de Colombiaanse mensenrechtenorganisatie dhColombia thuis en op kantoor door onbekende mannen bespioneerd. dhColombia is een organisatie die juridische hulp verleent aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Vanwege hun werk worden medewerkers en hun familie voortdurend bedreigd. Maar de overheid wil de persoonlijke bescherming van de medewerkers niet verbeteren.

In Irak werd de 29-jarige advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji op 8 oktober 2019 ontvoerd. Twee dagen voor zijn verdwijning bedreigden mannen van de Irakese veiligheidsdienst hem. Ze zeiden dat hij moest ophouden met zich uit te spreken op Facebook over de vele demonstranten die gedood zijn tijdens de massaprotesten in Irak. Ali al-Heliji is door gewapende mannen opgepakt. Ze trokken Ali bij zijn auto vandaan en reden met hem weg. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Meer info ook via www.amnesty.nl.