Suiker, de witte sluipmoordenaar?

Zorggroep n Katwijk. Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort. Van nature komt suiker voor in onder andere fruit, groente en melk(producten).

Suiker uit suikerbiet en suikerriet wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. Behalve suikers zijn er nog andere koolhydraten die in brood, broodvervangers, aardappelen, pasta en rijst voorkomen.                

Het is een fabeltje dat suiker helpt bij vermoeidheid. Suiker zorgt juist voor een vermoeid gevoel en gebrek aan energie. Eén fles tomatenketchup (600 ml) bevat wel 35 suikerklontjes en een klein glas cola vier suikerklontjes. Dit is niet altijd gelijk zichtbaar op het etiket, want suikers komen onder verschillende namen voor (zoals glucosestroop, maltodextrine, ahornsiroop, rietsuiker en sacharose). Krijg je te veel suiker binnen, dan is dit slecht voor je lichaam. Zo kan te veel suiker leiden tot overgewicht waardoor je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2 (suikerziekte). Ook kan te veel suiker zorgen voor gaatjes in je gebit en problemen met je spijsvertering.

Voor een goede gezondheid is het belangrijk om zoveel mogelijk suikers en zoetigheid te vermijden. Het gebruik van (veel) suiker zorgt voor pieken in de bloedsuikers. Om de bloedsuikers te laten dalen is het hormoon insuline nodig. Veel insuline in het bloed zorgt echter voor opslag van vet. Gebruik daarom geen kant-en-klaarpakjes, -blikjes en -zakjes, maar vooral verse producten. Volkorenbrood, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten (rauw en gekookt) en fruit zijn goede producten om te gebruiken en bevatten geen toegevoegde suikers. Wen daarom af van de zoete smaak en gebruik vooral onbewerkte koolhydraten!