Dunea-directeur Drossaert en wethouder Mostert. | Foto: PvK
Dunea-directeur Drossaert en wethouder Mostert. | Foto: PvK Foto:

Blij met samenwerking

n Gemeente en Dunea buigen zich over toekomst van de Mientkant

Herbestemming n Gemeenschappelijke belangen zijn vaak de insteek om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. De gemeente Katwijk en waterleidingbedrijf Dunea hebben beiden de intentie om een plan te ontwikkelen voor de Mient aan de westzijde van de Wassenaarseweg, de Mient/Kooltuin en de Pan van Persijn.

Door Piet van Kampen

Natuur, recreatie, beleefbaar erfgoed en drinkwater zijn de speerpunten. De overeenkomst werd vorige week vrijdag in de voormalige Marinekapel (barak) bekrachtigd door wethouder Gerard Mostert en Wim Drossaert, directeur van Dunea.

'Het gebied moet kwalitatieve impulsen krijgen waar waterwinning mogelijk is voor de woningbouwlocatie Valkenburg. Ook Dunea ziet het belang in van beleefbaar erfgoed en natuurontwikkeling', gaf Mostert aan. Drossaert: 'Het is een prachtgebied met historie. Ik ben blij met kwalitatieve impulsen. Het is een enorme opgave want er komt meer vraag naar water als er gebouwd gaat worden en we moeten ons focussen op de toekomst'.

Onlangs verleende de gemeente Katwijk aan Dunea de omgevingsvergunning voor het slopen van veertien van de achttien barakken. Het was tegen het zere been van diverse organisaties die zich met de bescherming van erfgoed bezig houden. De vier overgebleven barakken zijn eigendom van Dunea.

Wat gaat er met de vier barakken gebeuren? Dunea wil deze een centrale plek geven in het gebied en het verhaal van de oorlog met respect vertellen. Veel Katwijkers voelen zich betrokken bij dit gebied en het militaire verleden. 'We willen graag van gedachten wisselen met partijen die bezwaar hebben gemaakt tegen onze plannen maar juist ook met partijen die goede ideeën hebben. Stop tijd en energie in het mee denken over de toekomst van de barakken', doet Drossaert een algemene oproep.

Door woningbouw komt er meer vraag naar water - we moeten ons focussen op de toekomst

De huidige gebruikers en grondeigenaren wachten al geruime tijd op een heldere visie voor het gebied en concrete acties. Wethouder Mostert: 'Deze samenwerkingsovereenkomst is de start van een proces waarin we de ontwikkeling van het gebied ter hand nemen.