Kinderen luisteren en kijken aandachtig. | Foto: pr.
Kinderen luisteren en kijken aandachtig. | Foto: pr. Foto: pr

Afval inzamelen moet kostendekkend

rekening n We betalen jaarlijks voor ons afval via de gemeentelijke afvalstoffenheffing.

Wethouder Van Starkenburg legt uit: 'Inwoners betalen voor het vervoer, verwerken en afvoer van hun afval. Dat gebeurt via die afvalstoffenheffing. Dat is een gesloten financieel systeem in onze begroting. Dat wil zeggen: we mogen er geen geld uithalen om een school te bouwen en we kunnen er geen geld instoppen. Het moet dus kostendekkend zijn. De gemeente mag er geen geld aan verdienen.'

Enkele jaren geleden werd de afvalstoffenheffing zelfs verlaagd. Vorig jaar was er weer een stijging en dit jaar zelfs een stijging van 7 procent. Dat komt, omdat het Rijk vorig jaar de belasting voor het verbranden van restafval flink verhoogde.

Dat kostte de gemeente Katwijk 400.000 euro.

'Het klinkt misschien niet veel, die 7 procent, maar voor veel mensen is het toch een flink bedrag.'

Vorig was een eenpersoonshuishouden 202,20 euro kwijt aan de afvalstoffenheffing. Dat is dit jaar 217,44 euro. Een meerpersoonshuishouden betaalde in 2019 294,24 euro en dit jaar 316,20.

'En die verbrandingstaks kan in de loop van de jaren nog meer stijgen, dus naast dat we het sorteren belangrijk vinden vanwege het milieu, is het ook voor onze portemonnee beter.'


Voorlezen met gebaren

In n het kader van de Nationale Voorleesdagen organiseerde Readshop Rijnsburg, in samenwerking met Marie-Lieve, Baby-&Kindercommunicatie, vorige week een Voorleeshalfuur met gebaren.

Tijdens dit half uur leerden de kinderen bij de belangrijkste woorden uit het boek een ondersteunend gebaar.

Dit gebaar visualiseert het gesproken woord en helpt bij het begrip en het onthouden van de betekenis van het woord. Dit is positief voor de taalontwikkeling en zelfs voor de leesontwikkeling.

Er werd voorgelezen uit het prentenboek van het jaar 2020: Mopper Eend. Hierbij werd gebruik gemaakt van een vertelkast.