Er werden veel kaarsen aangestoken ter herinnering aan een dierbare. | Foto: pr.
Er werden veel kaarsen aangestoken ter herinnering aan een dierbare. | Foto: pr. Foto: G.Eldering

Herdenkingsbijeenkomst in jubileumjaar 'De Laatste Eer'

n Met brandende kaarsen, gedichten en muziek

Ontroerend n Sinds het uitvaartcentrum 'De Laatste Eer' gevestigd is aan de Kamerlingh Onnesstraat wordt in januari een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de overledenen van het afgelopen jaar.

Zo'n 125 nabestaanden hadden vorige week dinsdag gehoor gegeven aan de uitnodiging om deze bijeenkomst bij te wonen. Rond het gebouw waren brandende fakkels opgesteld, voor de deur stond een vuurkorf. Binnen werden de gasten met koffie en thee ontvangen en konden ze een plaatsje zoeken in de sfeervolle aula. Daar stond centraal tussen brandende kaarsen een beeld 'Vergankelijkheid' van Kees Schoutens, dat de geboorte verbeeldde en het leven daarna: soms kort, soms lang. Breukvlakken geven aan dat we niet kunnen weten wat op dat leven volgt.

Muziek

De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door het blaaskwintet 'Hi-five' dat een speciaal voor deze avond samengesteld programma speelde. Er waren toepasselijke melodieën gekozen rondom het thema van de bijeenkomst en nummers die aan uitvaartdiensten van vorig jaar waren ontleend, wat bij velen goede en soms ontroerende herinneringen opriep.

Rond half acht werd de samenkomst geopend met een welkom, uitgesproken door Jantine Verbeek-van Klaveren, een van de uitvaartleiders. Gedichten en muziek door het blaaskwintet omlijstten vervolgens de lichtjesceremonie, één van de belangrijkste onderdelen van deze avond. De namen van overledenen werden voorgelezen en met geboorte- en overlijdensdatum op de wand geprojecteerd. Dat blijkt dan een lange stoet te zijn van allerlei mensen: oud en jong, die dit leven moesten verlaten. Voor iedere overledene werd een lichtje aangestoken. Die lichtjes samen vormden een indrukwekkend geheel, de weerspiegeling van allen die worden gemist.

Jantine Verbeek zorgde het afsluitende woord en nodigde de aanwezigen uit om met een kop koffie of thee nog even na te praten. Ook kreeg iedereen iets mee om de herinnering levend te houden. Vanwege het 75-jarig jubileum van de Laatste Eer was gekozen voor een bijzondere kaars met daarop een afbeelding van het glaskunstwerk dat in de aula hangt. Uit de reacties bleek dat deze bijeenkomst ook nu weer door velen als waardevol werd ervaren.