Het holocaustmonument Levenslicht is tot 2 februari te zien in het gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen
Het holocaustmonument Levenslicht is tot 2 februari te zien in het gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Onthulling 'Levenslicht' eerste actie rond 75 jaar bevrijding

n Doel om mensen te betrekken bij oorlogsverleden

Holocaustmonument n In de hal van het gemeentehuis werd vorige week woensdag een bijzondere monument onthuld: 'Levenslicht'. Het symboliseert de levens die in de Tweede Wereldoorlog ook in onze gemeente werden gelaten. Burgemeester Cornelis Visser onthulde samen met mevrouw Levy van de Joodse Gemeenschap uit Leiden het markante kunstwerk.

Door Piet van Kampen

Jaarlijks wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari van dit jaar is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosengaarde om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti. In de cultuur van deze volken zijn stenen belangrijk. Het vormde de inspiratiebron voor de kunstenaar die in samenspraak met Holocaustoverlevenden en hun familie tot dit ontwerp kwam.


Landelijk

Op 16 januari werd in Rotterdam het hele kunstwerk van 104.000 stenen gepresenteerd. Het is het aantal gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna zijn de stenen verspreid over de 171 deelnemende gemeenten waaronder ook Katwijk.

Het monument licht langzaam op en dooft vervolgens weer. Dit gaat een aantal seconden om en om. Het symboliseert een ademhaling als

licht en houdt de herinnering aan de slachtoffers levend. De onthulling van het monument is de eerste activiteit in de reeks van vele die de vier gezamenlijke Oranjeverenigingen uit de dorpskernen in samenwerking de gemeente rondom 75 jaar bevrijding op het programma hebben staan.

Het monument is tot en met 2 februari in de hal van het gemeentehuis te bezichtigen.

Het monument licht langzaam op en dooft vervolgens weer