Voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg terrein. | Bas Kijzers
Voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg terrein. | Bas Kijzers Foto: Bas Kijzers

Minister Knops moet impasse doorbreken

Project n Locatie Valkenburg. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken komt deze maand nog naar Katwijk om te praten over de impasse tussen de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over woningbouw op voormalig vliegkamp Valkenburg.

Het zint de minister en de leden van de Tweede Kamercommissie allerminst dat die woningbouw maar niet van de grond komt. Dat werd duidelijk in zogenoemde 'technische briefing' voor de leden van de vaste Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Die vinden dat er snel een oplossing moet komen, omdat de behoefte aan woningen in deze regio enorm is.

De gemeente en RVB, eigenaar van het voormalige vliegkamp, zitten niet op één lijn. Dat ligt volgens RVB-projectmanager Louw van Sinderen aan de gemeente, omdat die met aanvullende eisen is gekomen die 130 tot 150 miljoen gaan kosten. Dat vertelde de projectmanager vorige week donderdagmiddag aan de leden van die Kamercommissie.

In december 2018, toen tien bestuurlijke afspraken werden gemaakt tussen Katwijk, RVB, Provincie Zuid-Holland en Wassenaar over de ontwikkeling op voormalig vliegkamp Valkenburg, met daarin op verzoek van Katwijk ruimte voor Unmanned Valley (UMV), leek alles in kannen en kruiken. De samenwerkingsovereenkomst leek op handen, want er was op dat moment geen sprake van een financieel tekort.

Katwijk kwam echter met nieuwe eisen, waaraan RVB geacht werd mee te betalen, zoals oversluizingen en parkeergarages. Gevolg was dat het projecttekort opliep naar 130 tot 150 miljoen euro. Volgens Van Sinderen, die opdracht heeft om geen verlies te lijden op de grondverkoop van Locatie Valkenburg, liggen die eisen 'ver buiten mijn mogelijkheden om hier uit te komen'.

Gemeente Katwijk stelt aanvullende eisen van 150 miljoen

Als gemeente en RVB niet tot overeenstemming kunnen komen, dan kan de regie over de woningbouwlocatie voor minstens 5.000 woningen volgens de minister Stientje van Veldhoven van Wonen worden overgenomen door de provincie of het rijk zelf.

De agenda van minister Knops laat deze week overigens nog geen afspraak zien in Katwijk.

Het Katwijkse college wil niet reageren op de gang van zaken. | Foto: pr.