Knallen

De kans is aanwezig dat er eind december dit jaar geen vuurwerk mag worden afgeschoten. De discussie gaat landelijk de ronde, maar ook gemeenten buigen zich nu al over dit knallende onderwerp. Zo ook in Katwijk. Vorige week donderdag stemde een kleine meerderheid van de gemeenteraad (17 stemmen voor en 14 stemmen tegen) voor een vuurwerkverbod. Althans, er is een motie aangenomen dat moet leiden tot een vuurwerkverbod. Alleen lokale clubs zouden dan nog vuurwerk af mogen steken. Zoals Pyro Freaks, die op oudejaarsdag jl. in Katwijk bij de uitwatering een prachtige vuurwerkshow presenteerde. Maar deze 'vriendenclub' die jaarlijks voor deze show spaart, zie zo'n verbod helemaal niet zitten. Er wordt al langer over een vuurwerkverbod gesproken. Zo koos Katwijk vorig jaar voor vuurwerkvrije zones.

Landelijk tekent zich nu een meerderheid af voor een totaal verbod, waarbij wel professionele vuurwerkshows op een centraal punt in een gemeente mogelijk moet zijn.

In de motie die door de ChristenUnie werd ingediend, wordt het college verzocht met een voorstel te komen waarin het afsteken van vuurwerk is voorbehouden aan 'daartoe georganiseerde verbanden'. In de motie wordt er op gewezen, dat 'politie, brandweer, artsen, dierenbeschermers en vele anderen oproepen tot maatregelen'.

De motie wordt gesteund door D66, GemeenteBelangen, Hart Voor Katwijk, PvdA en SGP. Dat is voldoende om de motie aan te nemen.

DURF is tegen en vindt de motie te voorbarig. Laten we eerst afwachten waar het kabinet mee komt', vindt Sonny Spek. Daar sluiten de andere tegenstemmers (CDA, Fractie Smits, KiesKatwijk en VVD) zich bij aan. Omdat de motie is aangenomen, belooft de burgemeester voor de zomer met een voorstel te komen.

Als de voorstanders van de motie denken, dat zij op Oudjaarsdag 2020 weer een fraaie vuurwerkshow van Pyro Freaks Katwijk kunnen verwachten, komen zij bedrogen uit. Pyro Freaks Katwijk (PFK) laat namelijk in een statement weten, zich niet te kunnen vinden in de motie. PFK meldt zelfs te stoppen met hun vuurwerkshow. Ook laat de groep weten faliekant tegen het afsteken van illegaal vuurwerk te zijn.

Met het verbieden van legaal consumentenvuurwerk worden de problemen (overlast, schades) niet opgelost. Sterker nog: men verwacht hierdoor een toename aan overlast en schaden. Het probleem zit hem niet in het legale vuurwerk, maar in het illegale vuurwerk. En dit is al verboden.

Het afsteken van vuurwerk blijft de gemoederen bezig houden.

Houdoe.