Afbeelding
Foto: pr

Huisgezin De Stal

Er is een dorp voor nodig om een kind groot te brengen

verlangen n Voor Maarten en Lobat Kraijenoord wordt het jaar 2020 een bijzonder jaar. Begin april verhuizen zij naar een bijzondere nieuwe woning op het adres 'Tusschen beide wegen 1', project Landwaard in Rijnsburg. Hier wordt momenteel een innovatief huis gerealiseerd voor Huisgezin De Stal. Een lang gekoesterde wens van het echtpaar Kraijenoord wordt werkelijkheid.

Carin van der Spijk-Kralt

Maarten en Lobat hebben een hart voor kinderen. Samen hebben zij twee zonen en sinds 2015 zijn zij pleegouders van drie kinderen, twee broertjes en hun zusje.

Geruime tijd is hun verlangen om meer pleegkinderen in huis te ontvangen, om zo de toekomst voor deze kinderen te veranderen. Hun woning aan de Kon. Julianalaan biedt hiervoor geen ruimte.

Lobat: 'Om dit te realiseren wilden we zelfs uit Rijnsburg vertrekken, omdat elders in Nederland de woningmarkt goedkoper is.

We vinden het dan ook heel bijzonder dat we ons doel nu toch in Rijnsburg kunnen realiseren en binnenkort in De Stal mogen gaan wonen. Zo kunnen we nog meer pleegkinderen een veilige en liefdevolle verzorging geven die deze kinderen zo missen'.

Brainstormen

Na een ontmoeting met Rijnsburger Peter Ouwehand, directeur van Ouwehand Bouw, is langzaam het idee ontstaan om een dergelijke woonvorm toch in Rijnsburg te realiseren.

Ouwehand hierover: 'Het echtpaar Kraijenoord kende ik al vanuit de kerk. Op een moment zei Klaas Roijers tegen mij: 'Lobat en Maarten hebben ideeën om een gezinshuis te beginnen. Ga jij eens met hen praten. We zijn koffie gaan drinken met elkaar en al snel kwamen we er achter dat voor dit plan meer ruimte nodig is. Het huis van de buren was niet te koop….. Toen ik hoorde dat het gezin zelfs wilde verhuizen om hun droom te realiseren, dacht ik 'dat is te zot voor woorden. Waarom kan dit niet hier in de randstad of zelfs in Rijnsburg? Allerlei plannen en ideeën gingen over tafel, en van het een kwam

In De Stal kunnen we nog meer pleegkinderen een veilige en liefdevolle verzorging geven die deze kinderen missen

het ander. Ons bedrijf had nog een perceel in Landwaard, waar een vrijstaande villa mocht worden gebouwd'.

Noviteiten

Inmiddels is op dit stuk grond, waar voorheen het woonhuis van familie de Rover stond, een nieuw woonhuis gerealiseerd voor Gezinshuis De Stal.

Peter hierover: 'Voor dit bouwplan heeft ons bedrijf er een innovatief project van gemaakt: een soort proeftuin om bouwtechnische zaken verder te ontwikkelen. De woning is namelijk in twee weken gebouwd. Een bedrijf in Harlingen heeft de gemetselde gevels kant en klaar aangeleverd. Dit is een noviteit van de eerste orde. De gehele woning wordt verwarmd door vloerverwarming. In de woonkamer komt een 'verwarmde' knuffelmuur. In het behang is verwarming aangebracht. Deze knuffelmuur is een pilot voor de toekomstige wandverwarming'.

Natuurlijk is de woning op een zo milieuvriendelijke manier gebouwd, met de laatste normen op het gebied van duurzaamheid, zoals gasloos en energiezuinig (nul-op-de-meter).

Op de begane grond is een kantoor, een grote woonruimte, keuken en een privé ruimte voor het echtpaar Kraijenoord. De woning biedt ruimte om negen kinderen te huisvesten. Op de eerste verdieping zijn er zes slaapkamers en op de tweede verdieping nog eens drie. In totaal zijn er vier badkamers, apart voor jongens en meisjes.

Praktisch

De bedoeling is dat het gezin Kraijenoord begin april gaat verhuizen. Lobat en Maarten gaan zorgen voor het dagelijks reilen en zeilen van Gezinshuis De Stal.

Daarnaast is er een Stichting Vrienden van Gezinshuis De Stal opgericht. Zij gaan het echtpaar in raad en daad bijstaan.

Voorzitter is Monique Bredzé, een goede vriendin van het echtpaar. 'Wij hebben Monique leren kennen als leerkracht op de basisschool van onze zoon. Zij heeft ons altijd gesteund in onze ideeën en is altijd heel meelevend met ons geweest', laat Lobat weten, die er aan toevoegt het heel fijn te vinden om zo'n enthousiast team achter hen te hebben. Esther van Rijn is secretaris en Arie Klok (bokstrainer van de kinderen) is penningmeester van genoemde stichting.

Om de exploitatie van Gezinshuis De Stal te begeleiden is Stichting Beheer Gezinshuizen in West Nederland opgericht. Voorzitter is Peter Ouwehand, penningmeester Pieter van der Kwaak, secretaris Paul Veger en bestuurslid Klaas Roijers. 'We willen een ANBI stichting zijn en wellicht in de toekomst nog meer dergelijke projecten starten.'

'Gezinshuis De Stal is de eerste en daar willen we van leren. Als stichting is het onze taak om de exploitatie en het beheer van het gebouw te verzorgen', aldus voorzitter Ouwehand.

Dankbaar

Voor Maarten en Lobat Kraijenoord is het nog steeds ongeloofwaardig dat zij binnenkort hun nieuwe woning en hun gezinshuis gaan betrekken.

'We zijn ook zo dankbaar dat mensen dit voor ons hebben gedaan. Het is de kracht dat wij al 22 jaar in Rijnsburg wonen. Het is hartverwarmend, we voelen ons gedragen, ook in ons geloof. Wij en onze kinderen kijken er naar uit en hebben er ontzettend veel zin in', laat Lobat namens haar gezin weten.

Na de verhuizing is er eerst een tijd om te acclimatiseren. Lobat: 'We gaan ons eerst settelen voordat we 'nieuwe' pleegkinderen in ons gezin gaan opnemen. Wij geloven in de kracht van koppelplaatsing. Dit houdt in dat het onze voorkeur heeft om kinderen uit één gezin samen te plaatsen. Vooral de onderlinge veiligheid en steun van elkaar motiveert ons om de kinderen samen te willen plaatsen. Dit is inmiddels ook erkend door het Landelijk Pleegzorg Panel.'

Informatiebijeenkomst

Wie meer wil weten over Gezinshuis De Stal is van harte uitgenodigd voor een informatie bijeenkomst op donderdagavond 6 februari in De Voorhof, aanvang 20.00 uur. Lobat en Monique vertellen deze avond meer over wie ze zijn en wat ze gaan doen. Ook David Wijnands van Ouwehand Bouw is aanwezig om meer over het bouwproject te vertellen.

Gezinshuis De Stal biedt een veilig en liefdevol thuis. Midden in de hectiek van het bloemendorp is er een thuis te vinden voor uit huis geplaatste kinderen. Een huis dat gebouwd is op Leven, doorzettingsvermogen en kracht. Dwars tegen de stroom in.

Begin april is de officiële opening van Gezinshuis De Stal.

Meer informatie zie ook
www.stichtingdestal.nl

Echtpaar Kraijenoord (links) met Peter Ouwehand.