Betalen voor restafval

Ingezonden n Zo nu en dan vraag ik mij af of het College nog wel eens buiten de grenzen van Katwijk luistert naar andere Colleges. Nu weer met het onzinnige voorstel om de burger voor restafval te laten betalen.

Omliggende gemeenten hebben dat geprobeerd, maar het resultaat is dumpafval. Ze zijn er schielijk mee gestopt. Weten ze dat niet in Katwijk? Denkt het College echt dat burgers gaan betalen voor restafval? Denkt het echt dat burgers geloven in het sprookje dat het ze geld oplevert?

Er wordt in Katwijk al heel veel afval gescheiden. Kijk maar naar die overvolle milieuparkjes. Beter bewijs is er niet van de goede wil van het volk. Wat ik ook mis in het verhaal is hoe het College dat wil realiseren. Wie aan de grond woont, die krijgt er een bak bij. Wie vijf hoog woont, heeft geen bak. Die gaat met zijn afval: papier, glas, pmd, en gft naar de milieuparkjes.

De rest gaat in de restafvalbak. Daar heb je een pasje voor. Wie gaat die zak restafval wegen die ik al jaren netjes breng. Voor mij als eenling is het een minuscuul zakje, eens per 14 dagen. Maar een jong gezin met kinderen in de luiers is de dupe, of de oudere mens die eveneens daarvan afhankelijk is geworden. Dat is geen eerlijk verhaal.

Ik vrees trouwens dat overtuigde gescheidenafvalontkenners hun restafval in de PMD bak mikken, of zelfs in het duin! Er zijn er die hun afval naar andere gemeenten rijden waar het niks kost!

Ben ik te zwartgallig? Nou, rijd dan maar eens rond in Katwijk en zie wat voor troep er naast de ondergrondse bakken wordt gezet. Geen zin om naar de Milieustraat te rijden, of een afspraak te maken met de grofvuilafdeling. En van die paar aso's zijn wij de dupe. Wat dan wel? Geef de woningen aan de grond een bak voor PMD, GFT en papier, en glas en kleding gaat naar de glas-kledingbakken. En het restafval? Zorg voor een gemakkelijk te bereiken ondergrondse bak waar het restafval in gestort wordt, zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden.

Die restafvalbak wordt dan niet meer opgehaald. De andere bakken eens in de zoveel weken. En wij, flatbewoners? Voor ons blijft alles zoals het was. En er zullen altijd aso's zijn die alles in één bak dumpen, maar dat probleem hoeven wij burgers niet op te lossen.

Ineke Ouwehand


Gezocht: lokale schrijvers

Bibliotheek n Katwijk is op zoek naar schrijvers uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Op vrijdagavond 13 maart tussen 20.00 en 22.00 uur brengt de bibliotheek zoveel mogelijk lokale schrijvers onder één dak samen voor een echt Katwijks Boekenbal in de Boekenweek.

boekenbal

Een bijzondere ontmoetingsavond, waarbij plaatselijke schrijvers zichzelf en hun boek(en) presenteren aan belangstellenden en lezers volop de gelegenheid krijgen kennis te maken met schrijvers uit hun woonplaats.

Eerdere Katwijkse schrijversavonden in 2012, 2014 en 2018 werden een doorslaand succes. Meer dan vijfentwintig lokale schrijvers en hun boeken kregen een platform aangeboden om zich te laten zien.

Intussen hebben zich voor de nieuwe ronde in 2020 alweer de eerste schrijvers aangemeld bij de bibliotheek maar er zijn vast nog meer auteurs uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg te vinden die in de laatste twee jaar (tussen 2018 en nu) een boek(je) hebben gepubliceerd, hetzij bij een uitgever, hetzij in eigen beheer.

Het maakt niet uit of het om fictie, poëzie, non-fictie of kinderboeken gaat: alle schrijvers zijn van harte uitgenodigd om hun werk onder de aandacht te brengen en met hun lezers van gedachten te wisselen.

Bent u zo'n schrijver die graag aanwezig is op dit Katwijks Boekenbal, dan kunt u zich nu aanmelden: apauwels@bibliotheekkatwijk.nl.