Jeugddienst

kerk n Zondag 26 januari komt Matthijs Vlaardingerbroek met zijn nieuwste programma SchatRijk de jeugddienst in de Hervormde Kerk opluisteren. SchatRijk is actieve vertelling over de discipelen die samen met Jezus op reis gaan en tijdens hun reis de grootste schatten ontdekken: de belangrijkste lessen die zij van Jezus geleerd hebben. Eén voor één laten de discipelen hun mooiste ontmoeting met Jezus en hun grootste les aan de kinderen zien. Natuurlijk is buikspreekpop Henkie ook weer van de partij. Speciaal voor deze voorstelling is Matthijs druk bezig met het aanleren en oefenen van gloednieuwe goocheltrucs. Bij elk van de vijf schatten van de discipelen toont Matthijs een nieuwe goocheltruc die het verhaal ondersteunt en visueel maakt, zodat de kinderen deze lessen langer zullen onthouden. Muzikale medewerking deze dienst is door De Bethel Band. Deze jeugddienst is voor jong en oud en wordt gehouden in de Hervormde Kerk van Valkenburg. De start is om 18:30 uur, maar voor die tijd speelt de band al.


Sportakkoord

Ondertekening n De afgelopen weken is er hard gewerkt aan het lokaal sportakkoord. Dit akkoord is een lokale uitwerking van het Nationaal Sportakkoord waarin kennis en ondersteuning beschikbaar is gesteld door het ministerie van VWS, vereniging Sport en Gemeente en het NOC*NSF. Samen met diverse lokale verenigingen en organisaties is het lokaal sportakkoord tot stand gekomen. Met als doel dat iedereen in Katwijk met plezier kan deelnemen aan sport en bewegen.

Het sportakkoord wordt morgen, 24 januari tijdens de sportverkiezingen in het Dorpshuis getekend door ruim 25 organisaties. Namens de gemeente zal de wethouder van sport, Adger van Helden het akkoord tekenen.


Cultuurfusie blijkt lastig

De n samenvoeging van Bibliotheek Katwijk, K&O, Muziekschool en Welzijnskwartier is geen gemakkelijke klus. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De kans voor 'één heldere business case' wordt 'niet bijzonder groot' geacht. Na het debacle rond de gezamenlijke huisvesting van bieb, K&O en muziekschool tot Kennis en Cultuurcentrum in de Noordzeepassage, heeft de gemeente met die vier genoemde organisaties een adviesbureau opdracht gegeven een business case (haalbaarheidsstudie) uit te werken over verregaande samenwerking en/of fusie. 'Aan het opstellen van de business case wordt wel een kanttekening toe gevoegd. De opgelegde bezuinigingsopgave en de ongelijksoortigheid van de betreffende instellingen, maakt dit een dusdanig multidimensionaal vraagstuk, dat de kans dat één heldere business case wordt opgeleverd, waarover overeenstemming tussen partijen onderling en met de gemeente wordt verkregen, niet bijzonder groot is', waarschuwt het college. In die haalbaarheidsstudie wordt onder meer aandacht besteed aan de personele inzet, inclusief vrijwilligers.

'De vrees bestaat dat door veranderingen in de organisatievorm of -structuur de binding en daarmee de inzet van vrijwilligers afneemt. De inzet van professionele krachten is duurder, maar soms onvermijdelijk om kwaliteit te leveren die van de instellingen wordt verwacht.'

Ook 'alternatieve mogelijkheden voor het verzorgen van muziekonderwijs en bijbehorend kostenplaatje' komen aan de orde.

Wat ontbreekt in het onderzoek, is gezamenlijke huisvesting van de betrokken organisaties. Het college vindt dat jammer, omdat 'veel subsidiegeld vast zit in stenen'. 'De gemeente zou liever zien, dat publieke middelen worden besteed aan aanbod dan aan vastgoed.'

Omdat er geen zicht is op die gezamenlijke huisvesting, wordt uitgegaan van de huidige situatie.

Wel wordt gekeken in 'hoeverre de verschillende functies (zoals muzieklessen, boekenuitleen, ontmoeting) op één centrale plek kunnen worden aangeboden, of dat bredere spreiding wenselijk of zelfs noodzakelijk is'.

Het belangrijkste doel van het onderzoek is antwoord op de vraag wat de nieuwe organisatie gaat opleveren en wat het kost.