Wijngebied tegen de Andes. | Foto: pr.
Wijngebied tegen de Andes. | Foto: pr. Foto: pr

Wijnland Argentinië

Argentinië. Het land van de tango, Messi, Maradonna en van onze koningin Maxima. In november ben ik twee weken naar dit immense land op wijnstudiereis geweest.
Ik heb een fantastische reis gehad. Dankzij enkele binnenlandse vluchten hebben we kennis kunnen maken met verschillende delen van het land. Elke streek had een eigen stijl van wijn maken, en elke streek natuurlijk zijn eigen smaken.

Hoge ligging

Alle wijngebieden liggen in het binnenland, tegen de Andes aangeplakt. In het noordelijke Salta liggen de op één na hoogste wijngaarden van de wereld, op zo'n 3100 meter hoogte. Mendoza, wat veel zuidelijker ligt, is het bekendste wijngebied. Hier heerst een droog, warm en zonovergoten klimaat. Door de hoge ligging van de wijngaarden, op zo'n 1500 meter, rijpen de druiven voorbeeldig. 's Nachts koelt het flink af, gemiddeld meer dan 15 graden. Dit zorgt voor een gelijkmatige rijping van de druiven met behoud van goede aroma's en zuren.

Water

Mendoza is woestijngebied, het is hier gortdroog. Water is echter geen probleem met de Andes in de buurt. Het smeltwater van de Andes wordt aan de voet van het gebergte opgevangen. Door het hele gebied zijn kanaaltjes aangelegd. Eén keer in de drie weken worden de sluizen van de waterreservoirs opengezet en stroomt het water via de kanaaltjes naar de wijngaarden. In de wijngaard regelt de boer met kleine dijkjes dat elke wijnstok genoeg water krijgt. Als alle stokken van water zijn voorzien, dan sluit de boer de kanaaltjes af en stroomt het water door naar de volgende wijngaard. Het is mooi om te zien hoe goed de samenwerking is tussen de wijnboeren.

Malbec

Verreweg de belangrijkste wijndruif is Malbec. Malbec komt van oorsprong uit de omgeving van Cahors in Zuidwest-Frankrijk, waar hij Cot genoemd wordt. Een goede Malbec uit Mendoza is diepgekleurd, met rijpe, fruitige geuren en een fruitige, krachtige smaak.

Over de wijnen en het land kan ik uren vertellen. Ik wil u de wijnen van Argentinië ook erg graag laten proeven. Zaterdag 8 februari organiseer ik een thema-avond over en met Argentijnse wijnen met diverse hapjes. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Heeft u interesse, stuur dan een e-mail, of bel me op.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding