Lezing archeologie Valkenburg

Uitnodiging n De gemeente Katwijk organiseert dinsdagavond 21 januari samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ADC Archeoprojecten (Amersfoort) en Archol (Universiteit Leiden) een lezing over de archeologie op oud-vliegkamp Valkenburg.

Bent u benieuwd wat er sinds de start van het archeologisch onderzoek op het terrein is gevonden? Vanaf 19.00 uur bent u welkom in de Burgerzaal in het gemeentehuis in Katwijk.

Archol en ADC zullen aan de hand van de vondsten vertellen over verschillende periodes uit de geschiedenis van het gebied: over de prehistorie, Romeinse tijd en de periode van de Tweede Wereldoorlog. Na de lezing is er nog tijd om vragen te stellen aan de archeologen. Vanaf 19.00 uur is er inloop en om 19.30 uur start de lezing. Deze duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Historie

In april 2019 zijn Archol en ADC, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, begonnen met grootschalige opgravingen op projectlocatie Valkenburg. De projectlocatie behoort geologisch gezien tot het mondingsgebied van de Oude Rijn en is al vanaf 3000 jaar geleden bewoond. Hierdoor zijn uit allerlei verschillende tijdsperiodes archeologische resten in de grond terug te vinden.

Uit de bronstijd en ijzertijd zijn resten van huizen, akkers en weidegronden gevonden. Vanaf ongeveer het begin van de jaartelling maakt het gebied deel uit van het verdedigingssysteem van het Romeinse rijk. Behalve restanten van verdedigingswerken (spitsgrachten, wachttoren), stammen uit dit tijdvak ook sporen van huizen en bijgebouwen. Na de Romeinse tijd is het gebied gebruikt voor agrarische doeleinden, tot het in 1938 tot militair vliegveld werd ingericht. In de meidagen van 1940 hebben op en rondom het vliegveld zware gevechten tussen Nederlandse en Duitse troepen plaatsgevonden, waarvan resten in de vorm van versterkingen, munitie over de gehele projectlocatie te vinden zijn.


58 katten in vervuilde woning

De n Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie hebben op 3 januari in Katwijk 58 katten uit een zwaar vervuilde woning gehaald.

Volgens de bewoonster ging het om zo'n 20 katten, een eerste inschatting kwam uit op 40, uiteindelijk bleek het te gaan om 58 katten. Plus een hond en een vogel.

De inspecteur van de LID kwam in actie na een melding bij het landelijk meldpunt 144. De woning was zwaar vervuild. 'Dieren en mens leefden tussen de uitwerpselen die overal lagen en de ammoniaklucht afkomstig van de kattenpis was verschrikkelijk.

De katten zijn allemaal met spoed uit de woning weggehaald en elders ondergebracht', schrijft de Dierenbescherming. De woning gaat schoongemaakt worden en de bewoonster krijgt naast een proces-verbaal ook hulp.