Wie slecht afval sorteert gaat in de toekomst meer betalen. | Foto: CvdS.
Wie slecht afval sorteert gaat in de toekomst meer betalen. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Wie goed sorteert, betaalt minder

Afvalscheiden n Inwoners moeten gaan betalen voor hun restafval. Dat voorstel doet het college van burgemeester en wethouders volgende maand aan de gemeenteraad. Het college komt tot dat besluit, omdat de kosten voor het verbranden van restafval, en daardoor de afvalstoffenheffing, steeds verder stijgen. En die financiële prikkel moet ook zorgen voor een betere afvalscheiding.

Van de landelijke overheid moeten er meer grondstoffen uit het afval gescheiden worden. In Katwijk is de doelstelling dat in 2023 80 procent van het afval gescheiden wordt. Dat komt neer op 100 kg restafval per inwoner in 2020 en 25 kg restafval in 2025. In Katwijk ligt het scheidingspercentage al jaren rond 50 procent. En met 207 kg restafval per inwoner in 2018 'is er nog een weg te gaan', aldus het college.

Financiële prikkel

Hoe hoog de financiële prikkel gaat worden, wordt in een later stadium bepaald. Maar het idee is: wie goed sorteert, betaalt minder, wie slecht sorteert betaalt meer.

'In belang van het milieu, maar zeker ook de kosten, is een prikkel op het verminderen van de hoeveelheid restafval nodig. Het invoeren van een tariefdifferentiatie op restafval heeft in den lande zijn succes al bewezen en speelt een sleutelrol in het beter sorteren van afval.'

Inwoners betalen nu al voor het ophalen van het afval via de afvalstoffenheffing. De opbrengst daarvan is meer dan de kosten voor het verwerken van afval, maar die kosten stijgen enorm.

De landelijke overheid wil dat er minder restafval overblijft en maakt verbranden ervan steeds duurder. Het college: 'Kosten die alle inwoners met elkaar betalen door de afvalstoffenheffing. Om dit niet heel veel duurder te laten worden, moet er nu ingegrepen worden. Hierbij is het sorteren van gft extra belangrijk. Dit wordt het minst goed gesorteerd, maar weegt het zwaarst in het restafval.'

Ondergronds blijft

De keuze voor een financiële prikkel zegt verder niets over hoe de afvalinzameling wordt gedaan. Uitgangspunt is, dat de huidige voorzieningen blijven in de verschillende wijken. Dus ondergronds blijft ondergronds en ook de containers blijven. Wat wel kan veranderen, is wat er aan huis wordt opgehaald of wat er in de ondergrondse containers gegooid mag worden.

'Als je goed sorteert, blijft er weinig restafval over. En dan is het veel prettiger als bijvoorbeeld het pmd (plastic, metaal en drinkpakken) wordt opgehaald. Aan de inwoners wordt gevraagd mee te denken hoe we dit het beste per wijk kunnen organiseren', stelt het college.

Grondstoffen

Milieu en kosten zijn de belangrijkste redenen om grondstoffen beter te willen scheiden, legt het college uit. Nu zitten er nog heel veel grondstoffen in het restafval. Deze grondstoffen kunnen heel goed gebruikt worden voor nieuwe producten. Zo wordt van gft compost en biogas gemaakt. Van drinkpakken uit pmd wordt nieuw papier en karton gemaakt.

Metalen blikken worden omgesmolten tot nieuwe blikken. Van plastic worden nieuwe producten, zoals jerrycans, fleecetruien, speelgoed en bijvoorbeeld tuinstoelen gemaakt.

Het collegebesluit is een voornemen, de gemeenteraad beslist. De verwachting is dat dit voorstel op donderdag 6 februari in de vergadering van de gemeenteraad besproken wordt. Inwoners kunnen daarbij aanwezig zijn en meepraten.

Meer info daarover op www.katwijk.nl/meeluisteren