Uitdaging

Vanaf deze plaats wil ik iedereen voor 2020 veel voorspoed, zegen en vooral gezondheid toewensen. Voor ons ligt een vers jaar met mogelijkheden of moet ik zeggen uitdagingen. Voordat u zegt, nieuwjaar wensen kan niet meer, moet ik zeggen dat het me altijd verbaasd waarom mensen dat zeggen. Je mag toch elke dag iemand 'het beste' wensen.
Er zijn geen officiële regels voor, eventueel wel enkele richtlijnen. Zo kun je volgens sommige mensen elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen tot Driekoningen, dat elk jaar op 6 januari plaatsvindt. Dat betekent dat de feestdagen én de nasleep voorbij 'moeten' zijn, na het afscheid van de kerstboom en -versiering.
Een andere einddatum is 15 januari. Dit wordt aangehouden omdat er vaak nog mensen een aantal dagen vrij zijn na de jaarwisseling. In de tweede week worden de beste wensen daarom nog 'geaccepteerd'. Allemaal dingen die we zogenaamd vinden. Of ineens een hype om aan mee te doen met het wensen. Wil je iemand hartelijk nieuwjaarwensen kun je dat doen met drie zoenen, maar wil je dat absoluut niet, kun je beter je arm gestrekt houden of bij de deur 'de beste wensen' roepen. Wat een gedoe alleen al om dit te bedenken als je zo maar weer een jaar in het vooruitzicht krijgt. Of je dat nou helemaal vol mag maken of niet. Daar kan ik me nou echt aan ergeren. En dat is dan weer slecht voor mijn goede voornemens. Om de waarheid te zeggen, heb ik die bijna dagelijks. Elke dag is er een om weer opnieuw te beginnen. Bijvoorbeeld als ik vind dat ik niet aardig was, iets deed wat niet door de beugel kon of iets stoms. Trust me, dat komt voor. Soms kan ik er om lachen, nog vaker een ander ook, maar het is dan wel zodanig om mezelf ernstig toe te spreken.
Maar we maken met zijn allen een cruciale denkfout wanneer we het over goede voornemens of gewoonteverandering hebben. We denken dat we er gewoon even voor moeten gaan, wilskracht aan en volle kracht vooruit. Ons huidige zelf heeft altijd de illusie dat ons toekomstige zelf een heel ander persoon is, dat op wonderlijke wijze andere gewoontes aanneemt dan hij vroeger deed. Het ongrijpbare van 'de toekomst' draagt daar aan bij. "Volgend jaar ben ik heel anders." "Makkelijk gezegd, want dat is volgend jaar. Dat kan, omdat we gewoon niet weten hoe de toekomst eruit ziet. Maar zo werkt het niet. Het draait niet alleen om de toekomst en het draait niet alleen om jou. Goede voornemens en veranderingen bij jezelf komen alleen voort uit de omstandigheden die je voor jezelf creëert. Je zet als het ware een pad uit waar je toekomstige zelf komend jaar overheen kan lopen. Ingewikkeld? Nee hoor.
Vaak is het gewoon een kwestie van jezelf aanpakken en vooral veel relativeren. Of om met Godfried Bomans te spreken; hoe oud je wordt is vaak een kwestie van je genen en de manier waarop je de weg oversteekt.