Genomineerde Sportbeloften 2019

Jong n De jury van de Sportverkiezing Katwijk heeft de nominaties bekend gemaakt in de categorie Sportbelofte van 2019. Tijdens het Sportgala Katwijk op vrijdag 24 januari in het Dorpshuis in Valkenburg maken Alissa van der Plas, Sander Potters en Wendy van Leeuwen kans op de felbegeerde prijs.

Alissa van der Plas, Basketball

De basketbalsters van Grasshoppers Dames 1 pakte in 2019 opnieuw het landskampioenschap met een selectie die voor het grootste deel uit eigen kweek bestaat. Eén van de jongste speelster in de selectie is Alissa van der Plas (17). Het talent speelt al vanaf haar vijftiende in het eerste. Naast de inzet voor Dames 1 van Grasshoppers was Alissa afgelopen jaar tevens actief voor het nationale 3x3-team onder 18.

Met TeamNL deed ze in juni mee aan het WK in Mongolië waar ze met de 'Orange Lions' uiteindelijk met een zevende plaats het toernooi afsloot.

Sander Potters, Karate

Sander Potters (25) kan terugkijken op een succesvol 2019. De karateka in de gewichtsklasse +90kg (zwaargewicht) heeft in 2019 veel wedstrijden kunnen spelen en heeft naar eigen zeggen 'lekker getraind'. Hij voelt zich op z'n gemak bij karateschool Dojo Osaka. 'Ik ben in een warm bad terechtgekomen. Je wordt er als nieuwkomer meegetrokken naar een hoger niveau', vertelt hij enthousiast.

Sander won in 2019 het Jujin-toernooi en werd tweede bij de Kimaita-Cup. Tevens behaalde hij de derde plaats bij het Nederlands Kampioenschap en wist hij de Oldenhoven Cup te winnen. Ook het Katsu-gala sloot hij winnend af.

Wendy van Leeuwen, Kickboksen

Wendy van Leeuwen heeft een 'topjaar' achter de rug.

De 14-jarige kickbokster in de gewichtsklasse onder 56 kilo kijkt dan ook tevreden terug op 2019. Daar is alle reden toe.

Van de 14 gespeelde wedstrijden heeft ze er 12 gewonnen. In april van het afgelopen jaar werd ze tot Europees Kampioen gekroond in de Youth Fighting League.

Tijdens dit toernooi, in Amsterdam met 700 deelnemers uit landen als Duitsland, Spanje en Israël, wist Wendy van Leeuwen te imponeren door haar tegenstanders de baas te blijven met techniek en gretigheid. In juni 2019 sleepte ze wederom een Europees Kampioenschap binnen. Ditmaal was ze actief in de klasse 14 tot 15 jaar in de gewichtsklasse onder 55 kilo op het Open Europees Kampioenschap van het Youth Open Championship in Utrecht.


Meer ondersteuning voor pleegzorggezinnen

Ingezonden n CDA Katwijk. In Nederland zijn de afgelopen jaren veel pleegzorggezinnen gestopt met het bieden van hulp aan pleegkinderen. Een zorgelijke ontwikkeling, het CDA heeft daarom raadsvragen aan het college gesteld.

Mede door de daling is de wachtlijst voor kinderen die helaas niet meer thuis kunnen wonen met 45% gestegen. Frustraties over de samenwerking met jeugdzorgorganisaties en de jeugdbescherming zorgen ervoor dat veel pleeggezinnen stoppen. Gebrek aan ondersteuning van professionals is een veelvoorkomende reden om niet verder te gaan met het belangrijke werk dat ze uitvoeren.

Waardering

Ook Katwijkse gezinnen stellen hun huishouden open voor pleegzorg. Het CDA vindt het belangrijk dat deze gezinnen goed worden ondersteund.

Het CDA vraagt de gemeente daarom naar de situatie in Katwijk en indien nodig dit probleem te bespreken met de jeugdzorgorganisaties en regelmatig in gesprek te gaan met Katwijkse pleeggezinnen.

Zorgwoordvoerder Jacco van Duijn: "Gezinnen die pleegkinderen in huis nemen doen geweldig werk. Emotioneel en fysiek kan pleegzorg belastend zijn. De gemeente moet deze gezinnen waarderen en ondersteunen".


College akkoord met sloop barakken

14 n Het college van burgemeester en wethouders gaat akkoord met de sloop van veertien voormalige marinebarakken door waterbedrijf Dunea. Die barakken langs de Wassenaarseweg moeten volgens Dunea plaatsmaken voor uitbreiding van waterwinning in de Katwijkse zuidduinen.

Dat is nodig om in de toekomst te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar schoon en veilig drinkwater. Er blijven vier barakken behouden. Die staan tegenover de 1e Mientlaan, de toegangsweg naar het voormalig vliegkamp. Het college wil dat die een herbestemming krijgen en 'beleefbaar' worden, benadrukte wethouder Gerard Mostert, die het 'voorgenomen' collegebesluit toelichtte. Het is een 'voorgenomen besluit', zodat de gemeenteraad er vanavond ook zijn zegje over kan doen.

De barakken aan de duinkant van de Wassenaarseweg zijn eigendom van Dunea, die aan overkant van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Dat 'ensemble' van barakken is door de gemeente zo'n tien jaar geleden aangewezen als gemeentelijk monument. Het college is bereid om die status voor de veertien barakken van Dunea te laten vervallen, zodat de weg vrij komt om die te 'amoveren', zoals het waterbedrijf dat eufemistisch noemt. De barakken van het RVB blijven die status wel houden, liet wethouder weten.

Dunea heeft in oktober vorig jaar vergunning aangevraagd om aan de duinvoet parallel aan de Wassenaarseweg een nieuwe winning aan te leggen: winning 11. 'Om te zorgen dat er voor iedereen straks genoeg drinkwater is, moeten wij onze productie vergroten, liet Dunea-directeur Wim Drossaert in een toelichting op de vergunning weten. 'De komende jaren stijgt de vraag naar drinkwater, want het aantal inwoners in de regio groeit hard.'

Het is nu aan het college om daar een besluit over te nemen. Ruimte om in gesprek te gaan met Dunea of toch meer barakken behouden kunnen blijven, is volgens Mostert niet aan de orde. 'Wij zitten niet in een onderhandelingspositie. Van het college wordt een ja of een nee verwacht op de vergunningsaanvraag.' Geen gemakkelijk besluit, benadrukt de wethouder. 'Een afweging van drie zaken: waterwinning, natuurontwikkeling en erfgoed.' Met dit besluit is er volgens hem balans tussen deze drie belangen.

Om de waterwinning te kunnen aanleggen, moeten ook 340 bomen weg, maar daar geldt een herplantplicht voor.

De gemeentelijke Erfgoedcommissie is tegen de sloop van de barakken. Die betwijfelt de noodzaak daarvan. Dat advies heeft het college naast zich neergelegd. Ook het Cuypersgenootschap, stichting Menno van Coehoorn en andere belangenorganisaties zijn tegen sloop van de gemeentelijke monumenten. Secretaris Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap: 'Katwijk geeft toch toestemming voor sloop. Alweer is de Erfgoedcommissie gepasseerd. We moeten ons opmaken om bezwaar te maken tegen het besluit. Donderdag 16 januari wordt het voorgelegd aan de gemeenteraad. Ik ga in ieder geval inspreken'.