Eerherstel voor Dwarse Denker in het Spinozahuis

Driehonderdvijftig n jaar geleden werd Adriaan Koerbagh, een geestverwant van de beroemde filosoof Spinoza, in Leiden gearresteerd en uitgeleverd aan Amsterdam.

Daar was hij aangeklaagd wegens ketterij. Om het Leidse aandeel in deze geschiedenis van onrecht en intolerantie goed te maken, brengt burgemeester Lenferink uit Leiden vandaag een bezoek aan het Spinozahuis. In het voormalige woonadres van Adriaan Koerbagh 's grote inspiratiebron Spinoza, vindt momenteel een expositie plaats over zijn leven en werk.

Motto van de expositie is "Eerherstel voor een Dwarse Denker". Het half gedrukte, half nog handgeschreven laatste boek van Koerbagh speelt daarbij een belangrijke rol. Vóór zijn vlucht naar Leiden had hij dit laatste boek geschreven . Daarin nam hij het op voor rede, tolerantie en rechten van de gewone man. "Gebruik je verstand en wees tolerant", was kortweg zijn motto. Dit boek, "Een Ligt dat Schijnt op Duystere Plaatsen", bleef liggen en werd verboden. In half afgedrukte staat raakte het in de vergetelheid.

Op een eenvoudig persje zal de burgemeester doorgaan waar de drukker is gestopt. Hij zal de eerste ongedrukt gebleven bladzijde van het boek drukken. Daarmee geeft hij aan dat voor het huidige Leiden vrijheid, tolerantie, rede en recht belangrijke waarden zijn.