Lezers schrijven

Ingezonden n Met enige verbazing lazen wij vorige week het bericht over de opgeblazen brievenbus.

Natuurlijk vooral omdat het bizar is en uiterst gevaarlijk, maar ook verbaasden wij ons toch wel over de genoemde cijfers van de jaarwisseling 19/20 in Rijnsburg.
In de wijk Frederiksoord alleen al werd er al vanaf de middag op diverse plaatsen zeer zwaar vuurwerk afgestoken, met een enorm kabaal wat de ramen deed trillen in de sponningen.
Naar gelang de avond vorderde, werd dit alleen maar erger. Om 01:00 uur kwam een klap die de andere klappen deed overtreffen. We verbaasden ons er zélf over, dat onze ramen deze klap hadden doorstaan.
Naar wat later duidelijk werd, was dit niet bij iedereen het geval. Een bewoner op leeftijd in het Willem Alexanderplantsoen kwam na 1 uur middernacht verschrikt naar buiten, omdat bij hem de ramen er daadwerkelijk uit waren gesprongen, en het vuurwerk maar niet op hield.
Ook het raam in de douche was gesneuveld, waar hij even daarvoor nog was geweest. Het mag duidelijk zijn dat dit tot levensgevaarlijke situaties had kunnen leiden.

We vragen ons af, of de genoemde cijfers van de politie kloppen. Ook van dit incident is namelijk 's nachts melding gedaan bij de politie.
In het bericht van vorige week werd vermeld dat er in heel Rijnsburg (..) vier keer melding is gedaan van enige geluidsoverlast. We kunnen het ons bijna niet voorstellen; of zou het iets te maken kunnen hebben met de tweet van een van de leden van de politie Katwijk, daags voor 31 december, die hoopte op een rustige dienst zonder telefoontjes van burgers die al bij het "minste of geringste" melding maken van vuurwerkoverlast. Het zou onwenselijk zijn wanneer dit een drempel zou opwerpen voor burgers die melding willen maken van reguliere vuurwerkoverlast, dan wel overlast ten gevolge van het zware kaliber wat deze jaarwisseling werd afgestoken.
Want wat heeft dát nog met een oer-Hollandse oudejaarsviering te maken?

Naam bij redactie bekend.