Het is leuk om te luisteren naar een muzikaal verhaal. | Foto: pr.
Het is leuk om te luisteren naar een muzikaal verhaal. | Foto: pr. Foto: pr

n In Bibliotheken Valkenburg én Rijnsburg

Muzikaal vertelfeestje

Bibliotheek n Van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari zijn voor de 17de keer De Nationale Voorleesdagen. Een week lang zijn er allerlei leuke voorleesactiviteiten in de vestigingen van Bibliotheek Katwijk. Het Prentenboek van het Jaar 'Moppereend' staat centraal tijdens de Voorleesdagen.

Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren hoe een zin opgebouwd is en wordt hun woordenschat én taalbegrip vergroot. De tijd die ouders van 0- tot 6-jarige kinderen in 2018 aan voorlezen uit boekjes besteden, ligt op gemiddeld 27 minuten per dag. Dit is evenveel als in 2017, maar 14 minuten minder dan in 2016 (een daling van 34%). Daarom zijn, juist nu, De Nationale Voorleesdagen zo belangrijk. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Presentje

De Nationale Voorleesdagen zijn dé gelegenheid om als ouder te ontdekken wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft voor je peuter of kleuter. En is je kindje nog geen lid van de bieb? Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden kinderen t/m 5 jaar gratis (dus ook zonder 2,50 euro inschrijfgeld) ingeschreven. De bibliotheek geeft een lief welkomstcadeautje weg: een vingerpoppetje van Moppereend uit het gelijknamige Prentenboek van het Jaar 2020 (zolang de voorraad strekt). Kijk voor alle activiteiten en de Prentenboeken TopTien 2020 op www.bibliotheekkatwijk.nl > nationale-voorleesdagen.

Moppereend

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2020 organiseert Bibliotheek Katwijk in samenwerking met Muziekschool Katwijk een muzikaal vertelfeestje rond het Prentenboek van het Jaar. Op donderdag 30 januari in Bibliotheek Valkenburg en/of op vrijdag 31 januari in Bibliotheek Rijnsburg kunnen jonge kinderen in muziek en verhaal genieten van 'Moppereend'.

Peuters en kleuters en hun (groot)ouders zijn van harte welkom om het verhaal over 'Moppereend' mee te maken. Eend loopt te mopperen. Ze heeft niemand om mee te spelen. Er verschijnt een grijze wolk boven haar hoofd die steeds groter wordt. Want alle dieren die ze vraagt, willen spelletjes doen die Eend niet leuk vindt. Dan wordt de wolk zo groot en zwart dat hij barst. Evelien van Bibliotheek Katwijk leest dit winnende prentenboek met vertelplaten op zo'n manier voor dat het lijkt alsof het verhaal zich voor je ogen afspeelt. Lilian van der Peet, Muziek op schoot-docent bij Muziekschool Katwijk, zorgt voor de muzikale voorleesbeleving.

Bibliotheek Valkenburg (in het Dorpshuis Valkenburg) op donderdag 30 januari:16.00 uur: muzikaal vertelfeestje rondom het Prentenboek van het Jaar 'Moppereend'.

Bibliotheek Rijnsburg (in de Burgt in Rijnsburg) op vrijdag 31 januari:
16.00 uur: muzikaal vertelfeestje rondom het Prentenboek van het Jaar 'Moppereend'. De toegang is gratis en vol is vol.