Jan en Lenie 60 jaar getrouwd. | Foto: PvK.
Jan en Lenie 60 jaar getrouwd. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Huwelijksboot van Jan en Lenie meert aan bij huwelijksmijlpaal

n 'Het is voorbij gevlogen'

Trouw n Het was 7 januari precies zestig jaar geleden dat Jan Pebesma (81) en Lenie Pebesma-Zwaan (82) in het gemeentehuis van Rijnsburg elkaar de ringen omschoven en trouw voor het leven beloofden. Een belofte die zij altijd na zijn gekomen.

Door Piet van Kampen

De wieg van Jan stond in het Limburgse Brunssum en Lenie zag in Rijnsburg het levenslicht. De vraag rijst al snel hoe die twee elkaar ooit hebben ontmoet. Tijdens een gezellig gesprek in hun appartement aan de Tulpenstraat werd een en ander al snel duidelijk.

Jan was bevriend met een neef van Lenie en deze had de –toen nog mijnwerker Jan- uitgenodigd om in Rijnsburg vakantie te komen vieren. Tijdens een familiebezoek keek het toen nog jonge stel elkaar voor het eerst in de ogen. Omdat Jan twee weken bij het gezin Zwaan mocht logeren ontbrandde langzaam maar zeker het liefdesvlammetje dat nimmer meer zou doven. Het brandt nog steeds want de twee zijn nog steeds gek op elkaar en vormen een (h)echtpaar dat goed voor elkaar zorgt. Het echtpaar werd verblijd met de geboorte van de zonen Melle en Willem en zijn de trotse grootouders van vier kleinkinderen en de overgrootouders van twee achterkleinkinderen.

Bloemen en schoenen

Het jonge paar trok na de huwelijksdag in bij de ouders van Lenie aan de Vinkenweg. Later verhuisden zijn naar Leiden waar de beide zonen ter wereld kwamen. De behuizing werd te krap en het nieuwe onderkomen werd gevonden aan de Vinkenweg en later in de Collegiantenstraat. Inmiddels woont het diamanten paar al een aantal jaren in de Tulpenstraat. 'Wel praktisch gelijkvloers maar ik moet er nog steeds aan wennen', bekent Lenie openhartig die het 'buitenleven' aan de Vinkenweg nog steeds in herinnering heeft.

Jan die na zijn huwelijk de kost eerst als metselaar in Leiden verdiende, verdaagde later in de bloemen. Op een gegeven moment koos hij ervoor om in Haarlem als verkoper in een schoenenwinkel aan de slag te gaan. Ja, het kan verkeren in het leven. Toch bleek deze schoen hem niet te passen en keerde hij terug naar het werk op de bloemenveiling dat hij tot aan zijn pensioen heeft verricht.

Zijn hobby was vogels spotten in de natuur en echtgenote Lenie verhief graag haar stem bij het koor De Lofstem. Het paar genoot van vakanties in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië en maakte op latere leeftijd autoritjes in eigen land. Op zondag komen de nazaten een bakkie doen. Het paar is nog steeds erg op elkaar gesteld en zorgt goed voor elkaar. Zij waarderen het leven waarin veel dierbaren hen al vroeg zijn ontvallen.

Toch hebben zij de humor die hen kenmerkt. Lenie over de huwelijkstrouw: 'Al vechtend kom je een heel eind', lacht zij maar dit heeft een dubbele betekenis. Jan snapt haar. 'Maar het gaat gelukkig nog steeds goed', voegt hij er glimlachend aan toe. Het huwelijksjubileum werd in de Voorhof gevierd. 'Het was een zeer gezellig feest', aldus het diamanten paar.


n Ledenvergadering Oranje Vereniging Rijnsburg

Uitnodiging n De jaarlijkse algemene ledenvergadering van Oranje Vereniging Rijnsburg wordt maandag 20 januari gehouden. Deze wordt gehouden in De Voorhof. De bijeenkomst start om 19.45 uur, maar de deur is vanaf 19.15 uur open.

De algemene ledenvergadering vindt plaats aan het begin van het nieuwe jaar 2020. De bestuursleden schudden dan ook vele handen om de bezoekers, de leden van de vereniging een goed nieuw jaar toe te wensen. Op alle leden staat ook een kleinigheidje te wachten. Neem uw ledenpas mee, zodat het bestuur het aantal leden dat de ledenvergadering bijwoont kan tellen.

Bent u nog geen lid, bezoek dan even onze website: www.ovrijnsburg.nl/lid-worden en wordt lid, zodat ook u deze gezellige ledenvergadering kunt bijwonen.

De voorzitter van Oranje Vereniging Rijnsburg, de heer Robert-Jan Heemskerk zal de vergadering openen. Dit doet hij door een korte terugblik op 2019 te schetsen en een vooruitblik te werpen op het jaar dat gaat komen. Daarbij zal hij enkele bijzonderheden die op stapel staan benoemen.

bestuursverkiezing

Ook dit jaar zijn er weer bestuursleden die aftredend zijn. Dit jaar zijn dat de heren E. Looden, W. Hogewoning, W. Heemskerk jr. en mevrouw P. Westra. Gelukkig voor Oranje Vereniging Rijnsburg stellen alle bestuursleden zich weer beschikbaar om een nieuwe periode aan te gaan. Aftredend en niet herkiesbaar is de heer J. Zwaan. Mocht iemand anders, inwonend in Rijnsburg, het leuk vinden om deel uit te maken van het bestuur van Oranje Vereniging Rijnsburg, dan zoekt het bestuur graag contact met deze persoon.

Na de rondvraag, waarbij leden van de vereniging, uit de zaal, vragen kunnen stellen aan het bestuur, is het officiële gedeelte van de vergadering weer voorbij. We drinken een lekker kopje koffie en maken ons klaar op voor een nieuw item tijdens de jaarvergadering. Geen film maar een korte quiz over het afgelopen jaar.

Aan het einde van de avond is er dan ook nog een bingo. Meedoen kan als u deze avond bijwoont. Er zijn leuke prijzen ingekocht, zodat er voor iedereen wel iets leuks te winnen is.

Het bestuur van Oranje Vereniging Rijnsburg kijkt er naar uit haar leden te ontvangen.

Afbeelding