Stenen

M

ensen boven stenen. Dat was vorige week de gevleugelde uitspraak in de raadscommissie over de bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders. Een nobel streven waar eigenlijk niemand tegen kan zijn. In een ideale wereld.

Helaas leven we niet in een ideale wereld. We leven dit jaar in de wereld die corona heet en dat is al erg genoeg. Een wereld waarin we vooral in onze eigen stenen leven. De stenen die ons huis vormen.

Mensen in stenen dus. Stenen die steeds maar duurder en duurder worden.

De prijs van stenen blijft maar stijgen. Huizen zijn binnen twee weken verkocht en vaak voor meer dan de vraagprijs.

Voor die dure stenen gaan we vervolgens meer onroerende zaakbelasting betalen. En in feite moeten we daar eigenlijk blij mee zijn, want het betekent dat wij in ieder geval stenen om ons heen hebben. Stenen die van ons zijn.

Onze kinderen krijgen nauwelijks een kans op de stenendroom die huizenmarkt heet. Te weinig stenen beschikbaar en de stenen die wel beschikbaar zijn, zijn veel te duur voor starters.


Terug naar ‘mensen boven stenen’. Matthijs van Tuijl van de PvdA gebruikte die uitspraak om aan te geven, dat hij het zat is dat er weer bezuinigd wordt op sociale en culturele zaken. Samen met D66 kwam hij met een voorstel om onder meer te bezuinigen op onderhoud van wegen.

Wethouder Rien Nagtegaal zei, dat hij het tot in het diepst van zijn ziel het eens is met PvdA en D66.

‘Ja, mensen gaan boven stenen, maar mensen wandelen over voetpaden, fietsen over fietspaden en rijden over wegen.’

Daar zit ook wat in. Maar René Slootweg van zijn eigen partij GemeenteBelangen stelt mensen boven auto’s en dus boven autowegen. ‘De auto mag best een melkkoe zijn’, aldus Slootweg. Ergo, het kan dan ook best wel wat minder met de stenen waar die auto’s over rijden.


Vanavond gaat het in de raadscommissie ook weer over stenen. Zo praat de gemeenteraad over de prestatieafspraken met wooncorporatie Dunavie. Die bezit heel veel stenen.

Nog meer stenen vanavond bij de gemeenteraad. Letterlijk deze keer, want de gemeenteraad neemt vanavond een besluit over verkoop van vastgoed van DSV.

De zorgorganisatie wil de Parledam verkopen om uit de financiële problemen te komen. Financiële problemen die, oh ironie, zijn ontstaan omdat er iets te veel met stenen werd gespeeld om nieuwe zorgpanden te bouwen.

Het motto daar was ‘stenen voor mensen’, maar werd bijna ‘mensen op de straatstenen’. Door nu stenen te verkopen, wordt het weer ‘mensen boven stenen’.

Volgende week donderdag zal tijdens de Algemene Beschouwingen duidelijk worden hoe het de mensen en de stenen zal vergaan.


criticaster@katwijkschepost.nl