CDA wil bibliotheek-functie Hoornes behouden

Ingezonden n CDA

Bij een gemeente die gaat groeien hoort een passend aanbod aan kennis, cultuur, educatie en ontmoeting. Daar moet het nieuwe cultuurbedrijf voor gaan zorgen. Wat het CDA betreft óók voor de wijk Hoornes-Rijnsoever!


Het CDA ziet kansen om de plannen voor een nieuw wijkgebouw te koppelen aan een bibliotheekfunctie en deze ook in de tussentijd voor de wijk te behouden.

Een ‘huiskamer van de Hoornes’ waar organisaties als K&O, de Muziekschool en Welzijnskwartier samenwerken en wijkbewoners samenkomen.

In het voorkeursvoorstel voor een nieuw cultuurbedrijf van het college is daar nu geen plek voor.

Fractievoorzitter Barend Tensen: ‘De bibliotheekvestiging Hoornes/Rijnsoever wordt goed bezocht en kan rekenen op gezonde bezoek- en uitleencijfers. Daarnaast is het een ontzettend belangrijke ontmoetingsplek voor de wijkbewoners. Juist in deze wijk moet cultuur, educatie en ontmoeting gestimuleerd worden.’


Nieuw wijkgebouw

In het investeringsoverzicht voor de komende jaren is in 2023 een flink bedrag gereserveerd voor een nieuw wijkgebouw. Wanneer dit naar voren wordt gehaald en als apart project wordt beschouwd liggen er kansen voor een combinatie met uitleen en ontmoeting.

Tensen vroeg het college de huidige bibliotheekfunctie in de tussentijd te behouden, want de realisatie van het nieuwe wijkgebouw kan nog wel even duren.

Zowel wethouder Knape als andere partijen reageerden bijzonder enthousiast op de oproep van het CDA. Tensen: ‘Katwijk Noord verdient gewoon een culturele vestiging.’


Het voorstel wordt 17 december in stemming gebracht.



Raad oordeelt over warmtenet Hoornes

De gemeenteraad geeft vanavond een oordeel over het veelbesproken dossier ‘aanleg warmtenet Hoornes’.


Het project Hoornes Aardgasvrij onderzoekt de realisatie van een warmtenet in de wijk Hoomes met inzet van thermische energie uit oppervlaktewater als alternatief voor aardgas.


Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad om een warmtenet aan te leggen voor minimaal 500 woningen in het deelgebied Kalkoven, waarbij de bewoners en belanghebbenden in Kalkoven met hun deelname bepalen of het warmtenet er komt.


4,2 miljoen euro

Het college vraagt de raad om voor dit project een budget beschikbaar te stellen van € 4,2 miljoen.


De vergadering is te volgen via www.katwijk.nl en via RTV Katwijk.