‘Het wordt een prachtige brug’

Dat zei wethouder Rien Nagtegaal eerder dit jaar tijdens een van de vele discussies in de gemeenteraad over de noodzakelijke vernieuwing van de Koningin Julianabrug. En er klonken meer superlatieven over die brug, die volgens de wethouder en een aantal raadsleden 'prachtig, schitterend, mooi en uniek' gaat worden.

De werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug zijn inmiddels dertien weken onderweg, maar van die superlatieve benamingen is nog weinig te zien. Of het moeten de werkzaamheden zelf zijn. Voorlopig wordt er vooral veel gesloopt, wat nodig is om weer iets moois te kunnen bouwen. Medio maart volgend jaar moet de vernieuwde brug volgens planning weer open gaan.

Hoewel vernieuwing van de brug niet meer ter discussie staat, zorgde die de afgelopen weken nog steeds voor de nodige discussies. Die gingen dan vooral over de omleidingsroute die de gemeente had bedacht om het verkeer op een ordentelijke manier door Katwijk heen te loodsen.

De ingestelde eenrichtingsroute via de Binnensluis en Westerbaan zorgde voor zoveel onrust en vraagtekens over het nut daarvan, dat die op aandringen van de politiek twee weken geleden als 'proef' weer werden opengesteld voor tweerichtingsverkeer. Dat lijkt niet tot problemen te leiden, maar de gemeente blijft de verkeersstromen nauwlettend volgen.

Niet alleen het verkeer op de weg heeft last van de werkzaamheden aan de brug, vanaf vandaag (3 december) wordt de doorvaart op het water bij de Koningin Julianabrug ook beperkt. Er komen pontons en stellages rond de brug, waardoor alleen de middelste doorvaart - die versmald wordt tot 6,4 meter - in gebruik blijft. Vanwege de veiligheid moet elk vaartuig zich 48 uur van tevoren aanmelden om van deze doorvaart gebruik te maken. Deze situatie zal tot eind januari duren.

Aanmelden voor de doorvaart onder de Kon. Julianabrug kan bij omgevingsmanager Marcel Stiefelhagen via mail marcel.stiefelhagen@ipcon.nl of WhatsApp 06 373 43 740.

| Foto: Adrie van Duijvenvoorde