Gwen Spies en Piet van Arkel voor ingang Huize Callao. | Foto: Paul van Houten
Gwen Spies en Piet van Arkel voor ingang Huize Callao. | Foto: Paul van Houten Foto: Paul van Houten

Als opvolger van Piet van Arkel

Gwen Spies nieuwe directeur-bestuurder Welzijnskwartier

Gwen Spies volgt per 1 januari 2021 vertrekkend directeur Piet van Arkel op bij Welzijnskwartier, de brede welzijnsorganisatie in de Duin- en Bollenstreek met haar basis in Katwijk. Spies is aangesteld om de toekomstvisie van Welzijnskwartier ten uitvoer te brengen.


‘Ik heb enorme zin om als directeur-bestuurder aan de slag te gaan. Welzijnskwartier is een prachtige organisatie waar mensen in kwetsbare posities centraal staan. We willen dat iedereen erbij hoort, meedoet en anderen ontmoet. Samen met opdrachtgevers, medewerkers, partners en vrijwilligers blijven we bouwen aan inclusieve wijken’, zegt Gwen Spies over haar nieuwe rol. Spies is sinds 2016 werkzaam bij Welzijnskwartier, onder andere als teamleider Medelanders & Wijkwerk en gebiedsmanager Katwijk. Daarvoor was zij drie jaar directeur Onthaal & Crisis bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Brussel. Bij diezelfde organisatie was Spies ook actief als coördinator op de afdeling Onthaal. Onbezoldigd is zij in Oegstgeest lid van de Adviesraad Sociaal Domein. Ze studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de UVA en volgende diverse sociale management leergangen bij de universiteit Leuven, de Antwerp Management School en Sociaal Werk Nederland.


Van clubhuis naar welzijnsorganisatie

Na 42 jaar neemt Gwen Spies het stokje over van Piet van Arkel. Van Arkel heeft zijn sporen verdiend in het welzijnswerk in Katwijk.

‘Eind jaren zeventig ben ik gestart met een groep enthousiaste vrijwilligers in clubhuis ’t Trefpunt, waar nu de Coligny staat (naast het Andreas College). We waren actief in de wijken Koestal en Overduin. De jaren daarna groeide de organisatie jaarlijks in aantallen en professionaliteit. Bekende voorlopers van Welzijnskwartier zijn KUBUS 85 en Factor Welzijn.’

‘Anno 2020 zijn zo’n 90 sociaal werkers en 400 vrijwilligers verbonden aan Welzijnskwartier, is het werkgebied uitgebreid naar de hele Duin- en Bollenstreek en bestrijkt het dienstenpakket het hele sociale domein. Van jongerenwerk tot mantelzorgzorgondersteuning. En van gezonde leefstijl tot cultuur.’ Van Arkel blijft nog een half jaar werkzaam om nog enkele zaken en projecten af te ronden en gaat vanaf medio 2021 van zijn pensioen genieten.


Raad van Toezicht

Bestuursvoorzitter Wim Imthorn van het Welzijnskwartier is blij met de opvolging van Piet van Arkel.


‘Gwen is de juiste persoon om Welzijnskwartier toekomstbestendig te maken, grote projecten op te pakken en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Met de komst van Gwen krijgt de stichting ook een nieuw juridisch model dat meer aansluit bij de huidige ontwikkelingen, met een Raad van Toezicht en een directeur-bestuurder.’



Vertraging gemeentelijke doelen

Het coronavirus heeft voor flinke vertraging gezorgd bij de gemeente. Veel van de voor dit jaar gestelde doelen zijn niet behaald. Dat blijkt uit de Najaarsbestuursrapportage, waarin het college van burgemeester en wethouders verantwoording aflegt over de realisatie van het voorgenomen beleid.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In die bestuursrapportage geeft het college normaal gesproken met groen, oranje en rood aan wat de status van de doelen is. Groen staat voor ‘op koers’, oranje voor ‘onzeker’ en rood voor ‘niet behaald’.

‘Door de inspanningen die er dit jaar door de organisatie zijn geleverd in het kader van de COVID-19 epidemie is het een ander jaar dan anders geweest. Doordat er acuut moest worden bijgeschakeld door de organisatie in het bijstaan van organisaties, bedrijven en verenigingen en omdat we in een aantal gevallen zijn omgeschakeld van ontwikkelen naar overleven zijn niet alle geplande activiteiten en resultaten behaald’, aldus het college in die rapportage. Omdat het een ‘ander jaar dan anders’ is, zijn de doelen die op koers liggen, niet opgenomen. Alleen de ‘oranje’ zaken worden vermeld. Van de 43 zijn 15 vertraagd vanwege corona.


Onderwijs

Zo kampt het onderwijsbeleid met vertraging. Daaronder vallen onder meer prioriteiten op het gebied van onderwijsachterstanden, passende onderwijsplekken, verbeteren verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt en ‘zoveel mogelijk kinderen verlaten school met een startkwalificatie’.

Het college verwacht in het eerste kwartaal van 2021 de onderwijsagenda vast te stellen, zodat gestart kan worden met ‘de uitvoering van de ambities’.


Brandweer

Bij de brandweer konden verschillende vrijwilligers niet de geplande opleidingen volgen. Daar werden vorige week donderdag in een raadscommissie vragen over gesteld door DURF. Burgemeester Cornelis Visser verzekerde, dat het geen consequenties heeft gehad voor de inzet van de brandweer.

‘Onze functionarissen hebben hierdoor geen formele opleiding gevolgd, maar hebben wel kunnen oefenen tijdens de huidige coronacrisis', staat in de bestuursrapportage.


Andere zaken die door corona vertraging hebben opgelopen zijn plannen om Katwijk beter in de markt te zetten ‘op het gebied van (duurzaam) wonen, werken en verblijven', en een folder voor de beeldenroute aan zee.

Daarnaast krijgt de gemeente minder inkomsten uit onder meer parkeerbelasting, toeristenbelasting en toeristenmarkt. Er moest meer worden uitgegeven aan inhuur. ‘Deze nadelen kunnen worden gedekt uit de corona-compensatiemiddelen', is de verwachting.