Bezuiniging?

De gemeente Katwijk moet 5,2 miljoen euro bezuinigen want het water staat hun tot aan de lippen. Hoe gaan ze dat onder andere doen? Nee, niet bezuinigen op die 2 uur gratis parkeren in de parkeergarage aan zee gedurende de winterperiode. Geschatte kosten hiervoor: 130.000 euro per seizoen.


‘Parkeersysteem open breken’ en ‘de auto best als melkkoe gebruiken’, zegt raadslid René Slootweg van GemeenteBelangen vorige week donderdagavond in de raadscommissie. Allemaal hoogdravende woorden maar als je de hoge heren (en dames) vraagt hoe zij met dat gratis parkeren erin staan, is men niet thuis. Spelen kiekeboe. Alle politieke partijen, zelfs de verkeerswethouder, dhr. drs. M. J. Nagtegaal, worden met de ring in de neus in de arena van de neringdoenden gedresseerd.


Ondergetekende zal nu wellicht gevaar lopen in Katwijk schimp en hoon zich op de hals te halen in plaats van dankbetuigingen te ontvangen als je dat gratis parkeren aan de kaak stelt. Maar het is nogal avontuurlijk als de politiek de fiets en de toekomstige snelbus op nr. 1 wil zetten en vervolgens het autogebruik naar Katwijk Zee volop faciliteert, stimuleert en zelfs jaarlijks met 130.000 euro subsidieert. Daardoor kunnen bijvoorbeeld talloze verkeersmaatregelen niet worden uitgevoerd of moeten worden uitgesteld.


Kennelijk vallen de geldelijke besognes ten gemeentehuize best wel mee.


Bas Zweng, Katwijk



Visserij wordt nek omgedraaid

Ingezonden n


Met enige regelmaat lees ik stukjes in uw krant betreffende het guurder wordende klimaat voor de vissers op de Noordzee.


Het lijkt er inderdaad op dat deze bedrijfstak langzaam de nek omgedraaid wordt. Innovaties worden geblokkeerd, men wordt beschouwd als wisselgeld in de Brexit onderhandelingen en ziet verstoring en eliminatie van visgronden door plaatsing van steeds meer windmolens waarvan over 50 jaar mensen zich achter de oren zullen krabben en zich afvragen wie dat absurde idee bedacht heeft (quote: Prof. Ir. Hans Hopman, TU Delft).

Wat die windmolens betreft staan we nog maar aan het begin. CBS becijferde in 2019 dat om de totale lading te dekken er meer dan 8.000 molens nodig zijn. Ter vergelijking, de grote Borsele parken die nog in aanbouw zijn, omvatten in totaal 171 exemplaren. En voor een goed begrip, het gaat hierbij alleen om de Nederlandse behoefte!

De vissersactiegroep EMK tracht nu het tij te keren door het schrijven van protest brieven.

Ik vrees dat dat weinig indruk zal maken. Beter ware het om het voorbeeld van klimaat pressiegroepen (Urgenda, Milieudefensie) te volgen en het voor de rechter uit te vechten. Wellicht kan hiervoor ook, eveneens volgens voorbeeld, gebruik gemaakt worden van overheidssubsidiegelden.


Willem Klinkenberg. Katwijk