Marja van Rossum spelt de onderscheiding op bij haar man Koos. | Foto: pr
Marja van Rossum spelt de onderscheiding op bij haar man Koos. | Foto: pr Foto: pr

Koninklijke onderscheiding voor Koos van Rossum

Op de dag dat Koos van Rossum uit Rijnsburg met pensioen ging, afgelopen maandag, heeft burgemeester Cornelis Visser hem verrast met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Van Rossum was sinds 1977 werkzaam als manager bedrijfsvoering bij het LUMC en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bedrijfsvoering in het LUMC. Zo was hij onder andere initiatiefnemer van de oprichting van een centrale planningsorganisatie voor het LUMC. En verantwoordelijk voor de bouw en organisatie van het Cardiovasculair Interventiecentrum.


Het centrum combineert complexe behandelingen van hart- en vaatziekten met de nieuwste radiologische technologie. In de afgelopen maanden heeft hij zijn ervaring in de zorg en bedrijfsvoering aangewend om de uitdagingen op het gebied van de behandeling van patiënten met COVID-19 zo goed mogelijk te organiseren. Van 1988 tot 2010 heeft hij zich als ouderling ingezet voor de Protestantse Gemeente Rijnsburg. Al vanaf 2005 is Koos van Rossum actief als secretaris in het bestuur bij Gym- en Dansvereniging DWS in Rijnsburg. Hij zet zich ook in als EHBO-er en voor nog veel meer activiteiten kan de vereniging een beroep op hem doen.



Brandbrief ouders Opleidingsschool

‘Stel belangen kinderen                                        en leerkrachten voorop’

Ouders van leerlingen van de Christelijke Opleidingsschool aan de Parklaan in Katwijk aan Zee zijn ‘verbijsterd’ dat het schoolgebouw mogelijk wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Als dat gebeurt, dan kunnen noodzakelijke aanpassingen om te voldoen aan eisen voor hedendaags onderwijs en gezond leerklimaat mogelijk niet worden uitgevoerd.


De ouders doen hun beklag in een brief aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Katwijk. De ouders wijzen er in hun brief op dat bij de schoolinschrijving van hun eerste kind werd verteld dat het schoolgebouw ‘binnenkort aangepast zou worden’. Door die aanpassingen zou het gebouw gaan voldoen aan de technische en functionele eisen met het oog op hedendaags onderwijs en een gezond leerklimaat.

De ouders betwijfelen of die aanpassingen door kunnen gaan als het gebouw als monument wordt aangewezen. ‘Verbijsterend’, vinden ze, ‘juist ook met het oog op de huidige ontwikkelingen rondom COVID-19 en het belang van een goed ventilatiesysteem, welke in een eigentijds gebouw aangelegd zou kunnen worden’.


De kinderen en leerkrachten blijven daardoor en nog voor onbepaalde tijd aangewezen op natuurlijke ventilatie. ‘Dat betekent dat onze kinderen in de wintermaanden in ijskoude klaslokalen zitten en zelfs hun jas aan zouden moeten houden. Omstandigheden die in onze ogen absoluut niet gezien kunnen worden als een optimaal leerklimaat.’ De ouders vragen het college en de gemeenteraad daarom ‘met klem om het belang van onze kinderen, de toekomstige generatie kinderen, de leerkrachten en andere medewerkers voorop te zetten en daarbij te denken aan hun gezondheid en veiligheid.’

‘Wij zijn voor de toekomst van de Christelijke Opleidingsschool en vooropstellen van de belangen van de kinderen en leerkrachten. Welke keuze maakt u?’, besluiten de ouders hun brief.


De gemeentelijke Erfgoedcommissie besloot in haar vergadering van begin november unaniem om het college te adviseren de Opleidingsschool en naastliggende sportzaal als gemeentelijk monument aan te wijzen. Dit op verzoek van het Cuypersgenootschap, Erfgoedvereniging Heemschut en het Comité Karakteristieke Panden Katwijk.



Katwijker Jaap Haasnoot                                op lijst 50PLUS Tweede Kamer

Het Katwijkse raadslid Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) staat zesde op de kandidatenlijst van ouderenpartij 50Plus voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar.


Haasnoot (69) is namens 50Plus ook lid van de Provinciale Staten in Zuid-Holland.

Haasnoot staat op de kandidatenlijst te boek als ‘veranderkundige’ en is expert op het gebied van wonen. Hij pleit voor een minister van Wonen, gezien het enorme tekort aan seniorenwoningen in Nederland.

Volgens hem zitten ouderen veel te vaak in het verdomhoekje en zijn ze daardoor regelmatig ‘de sigaar'. Hij vindt de ouderenpartij belangrijk. ‘Ouderen zijn een gemakkelijk doelwit om problemen op af te wentelen of te ontkennen. Dat moet anders en daar wil ik aan bijdragen', aldus Haasnoot op de website van 50Plus.

De definitieve lijst wordt tijdens de algemene ledenvergadering van 50Plus