Een opname uit de animatie die op het Youtube-kanaal van de gemeente te zien is. | Foto: pr
Een opname uit de animatie die op het Youtube-kanaal van de gemeente te zien is. | Foto: pr Foto: pr

Betaalbare woningen voor mensen met beperkte portemonnee

Om er voor te zorgen dat er in Katwijk genoeg betaalbare woningen komen voor mensen met een laag inkomen of een middeninkomen, heeft de gemeente op donderdag 26 november een doelgroepenverordening vastgesteld.


Wethouder Gerard Mostert: ‘De gemeente zet zich op meerdere manieren in voor meer betaalbare woningen. Met de doelgroepenverordening zorgen we ervoor dat die woningen ook echt naar woningzoekenden gaan voor wie de woningen bedoeld zijn. Hogere inkomens kunnen de lage- of middeninkomens dan niet verdringen voor betaalbare woningen.’


Woonagenda 2020-2024

Onlangs heeft de gemeente de woonagenda gemaakt. Een belangrijk punt hierin is dat er genoeg betaalbare woningen komen voor mensen met een laag inkomen of een middeninkomen. In de huidige woningmarkt is dit aanbod te beperkt. Om er voor te zorgen dat er in Katwijk betaalbare woningen voor deze huishoudens worden gebouwd, heeft de gemeente een doelgroepenverordening gemaakt.


Doelgroepenverordening

De doelgroepenverordening is een document waarin regels zijn vastgelegd over het bouwen en behouden van betaalbare huur- en koopwoningen. In de doelgroepenverordening zijn drie belangrijke onderwerpen geregeld:

Er zijn maximale huur- en koopprijzen vastgelegd, waardoor woningen betaalbaar zijn.


Er zijn doelgroepen vastgesteld, zodat de betaalbare woningen ook echt naar de huishoudens gaan die daar behoefte aan hebben.


Er is een instandhoudingstermijn opgenomen, zodat woningen voor langere tijd betaalbaar blijven. Op het Youtube-kanaal van de gemeente is een animatie te zien over de nieuwe doelgroepenverordening.



Extra stemlokaalleden nodig vanwege corona

Geen stemlokalen in Katwijkse scholen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart volgend jaar zijn er vanwege corona geen stemlokalen meer in scholen, verpleeg- of verzorgingshuizen. In Katwijk waren bij eerdere verkiezingen de helft van het aantal stemlokalen daar gevestigd.


Het is de gemeente gelukt om voldoende alternatieve locaties te vinden, laat het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad weten. De gemeente telt volgend jaar, onder voorbehoud, 31 locaties, waar inwoners hun stem kunnen uitbrengen. Dat zijn er volgens het college genoeg om het aantal kiezers per locatie zo veel mogelijk te spreiden. Het wordt voor ouderen (70-plussers) ook mogelijk om bij die verkiezingen eerder of per brief te stemmen. In Katwijk gaat het om zo’n 8.700 kiezers van 70-plus. Briefstemmen kan via PostNL of door het stembiljet zelf te komen inleveren op een inleverpunt.

Naast het briefstemmen worden vier stembureaus twee dagen eerder opengesteld, waar op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart al gestemd kan worden. De gemeente heeft daarvoor in elke dorpskern een locatie op het oog.

Het blijft ook mogelijk om iemand te machtigen om een stem uit te brengen. De tijdelijke wet staat drie volmachten toe.

De gemeente is naarstig op zoek naar mensen die de stembureaus willen bemensen. In ieder stemlokaal is volgend jaar maart een extra lid nodig om toezicht te houden op naleving van de geldende coronamaatregelen. Het gemeentelijke team verkiezingen heeft de stembureauleden uit haar bestand aangeschreven met het verzoek of zij beschikbaar zijn, maar het college verwacht dat de oproep onvoldoende leden oplevert.

De stemlokaalleden krijgen op de dag voor de verkiezingen een gezondheidscheck. Daarom zijn er ook voldoende reserveleden nodig om de benoemde stembureauleden die corona gerelateerde gezondheidsklachten hebben ontwikkeld, meteen te kunnen vervangen.

Via de werving- en selectieafdeling van de gemeente gaat de gemeente een aanvullende oproep doen om leden te werven. Ook vanuit het ministerie is een landelijke wervingscampagne aangekondigd.


ChristenUnie: veiliger fietspad op Boulevard

Ingezonden n CU

De ChristenUnie (CU) heeft zich jaren hard gemaakt om de veiligheid van het fietspad op de Boulevard te verbeteren. Er gebeurden te veel fietsongelukken. Sinds ruim een jaar heeft het fietspad een vergevensgezind randje en gebeuren er gelukkig nauwelijks meer ongelukken. Een veiliger fietspad was nodig om ongelukken te voorkomen. De vraag was wel hoe dat moest gebeuren en belangrijk was het ook om te weten hoeveel ongelukken er gebeurden op de Boulevard gerelateerd aan het opstaande randje. Dat was namelijk vooral de boosdoener. CU ging in gesprek met hulpdiensten, kreeg voldoende informatie en heeft het aan de orde gesteld bij het college door vragen te stellen en voorstellen te doen. Er is uiteindelijk gekozen voor het affrezen van het opstaande randje. Een goede en goedkope keuze. De evaluatie van de gemeente Katwijk laat dat ook zien, want er gebeuren nauwelijks tot geen ongelukken meer op dat fietspad.

CU is tevreden met de keuze. Er zijn minder ongelukken, er is minder ergernis en vooral er is minder pijn. Onze vasthoudendheid is beloond.