Afbeelding
Foto: pr

Corona-update Katwijk


Lichte stijging besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Katwijk laat, net als in de rest van Nederland overigens, nog geen flinke daling zien. Vorige week was er zelfs een lichte stijging te zien in het aantal bij de GGD Hollands Midden gemelde besmettingen met het Covid-19-virus (zie diagram hieronder).

Er werden afgelopen week echter geen Katwijkers opgenomen in het ziekenhuis, maar er waren wel drie overlijdens aan het virus te betreuren.

Afgelopen maandag werden er in Katwijk 11 besmettingen geconstateerd. Dat is ongeveer de helft minder dan het gemiddelde van vorige week (ruim 20). Afgelopen dinsdag steeg dat aantal naar 18, maar dat is nog altijd minder dan dat gemiddelde.

Ook burgemeester Cornelis Visser zag vorige week vrijdag de lichte stijging. ‘Het aantal besmettingen in Katwijk ligt hoger dan vorige week. Dat is niet heel verontrustend, maar het daalt niet.’ De burgemeester roept nogmaals op om ook in privésfeer de maatregelen in acht te nemen. ‘Tachtig procent van de besmettingen vindt plaats in de privésfeer. Hou je aan de regels, dat is de enige manier om het aantal besmettingen terug te dringen. Dat moet echt, anders blijft dit een beetje doorsudderen.’

De testbereidheid lijkt de afgelopen week te zijn toegenomen. Er worden dagelijks rond de 3.000 afspraken gemaakt voor een coronatest in één van de GGD-teststraten in Hollands Midden.

Testen zonder klachten

Iedereen die in contact is geweest met een coronapatiënt moet tien dagen in quarantaine. Vanaf 1 december is het voor een specifieke groep mogelijk om eerder uit quarantaine te gaan na een negatieve PCR-testuitslag. Heb je een melding hebben gekregen van de CoronaMelder of ben je benaderd door het team bron- en contactonderzoek van de GGD? Dan kun jij je, ook zonder klachten, laten testen op corona met een PCR-test. Bij een negatieve testuitslag, kun je je quarantaine afbreken en weer naar buiten. Je hoeft de tien dagen dan dus niet af te maken.

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Dat geldt ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Er is een uitzondering voor mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking of chronische ziekte als zij niet in staat zijn een mondkapje te dragen, op te zetten of daarvan ernstig in de war raken.