Wethouder Nagtegaal in 2018 over het wegenonderhoud in Katwijk. | Foto: archief/SKvD
Wethouder Nagtegaal in 2018 over het wegenonderhoud in Katwijk. | Foto: archief/SKvD Foto: SKvD

Amendement van PvdA en D66

‘Mensen boven stenen’ is motto        voor bezuiniging wegenonderhoud

‘Mensen boven stenen’, stelt Matthijs van Tuijl (PvdA). ‘Maar mensen lopen en rijden ook over stenen’, reageert wethouder Rien Nagtegaal. Die twee opmerkingen geven aan, dat overeenstemming bereiken over de bezuinigingsvoorstellen niet zo makkelijk is. PvdA en D66 zien mogelijkheden om meer te bezuinigen op wegonderhoud, zodat sociale taken behouden kunnen blijven.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad nam vorige week donderdag een voorschot op de Algemene Beschouwingen, die voor donderdag 10 december op de agenda staan. In die vergadering wordt besloten of de onroerendezaakbelasting verhoogd gaat worden en met hoeveel, en waar de gemeente op gaat bezuinigen.


In 2025 moet de gemeente structureel 5,2 miljoen euro bezuinigd hebben.

Volgens PvdA gaat dat ten koste van het sociaal domein en het onderwijsbeleid. ‘Meer dan 8 ton. Dat kunnen wij niet steunen’, geeft Matthijs van Tuijl aan. ‘Het moet en het kan een stuk socialer, want dit zorgt voor kaalslag. Terwijl er maar een hele kleine bezuiniging op wegen is. Mensen boven stenen.’


Samen met D66 dient PvdA een amendement in, waarin onder meer staat dat er vanaf 2023 440.000 euro structureel bezuinigd kan worden door het wegenonderhoud te versoberen.

‘Wij willen niet verder bezuinigen op kennis, cultuur en onderwijs. Het is klaar. Bezuinig op dingen en niet op mensen’, voegt Ralf Boland van D66 er aan toe.

KiesKatwijk en Fractie Smits zeggen meteen hun steun toe.


Mensen rijden over wegen

Wethouder Rien Nagtegaal is niet enthousiast. ‘Ik ben het tot in het diepst van mijn ziel eens met PvdA en D66: mensen gaan voor stenen, maar mensen rijden over wegen, fietsen over fietspaden en wandelen over voetpaden.’

‘Het uitvoeren van dit amendement gaat leiden tot schade’, stelt de wethouder. Minder geld voor wegenonderhoud betekent, aldus Nagtegaal, dat onder meer provincie Zuid-Holland de gemeente zal wijzen op haar plicht om de wegen in bepaalde conditie te houden.

Van Tuijl wijst de wethouder er op, dat de bezuiniging gerealiseerd kan worden, door het onderhoud van wegen op een andere manier te spreiden. ‘En dan liggen heus niet morgen alle stoeptegels scheef’, doet Boland een duit in het zakje.

CDA, ChristenUnie en DURF scharen zich achter de wethouder. CDA stelt wel voor om nog eens goed naar het onderhoudsplan te kijken.


Belofte

‘Als we 440.000 euro gaan bezuinigen, dan zaken we door de bodem. Maar ik wil recht doen aan de discussie en stel voor dat we het voorstel van PvdA en D66 door onze vakmensen laten bekijken en komen er op terug’, belooft wethouder Nagtegaal.

‘Als er ruimte is om te bewegen, zal ik de laatste zijn om dat tegen te houden.’



Raadsfracties zijn verdeeld

Extra verhoging ozb nog onzeker

Geen van de raadsfracties staat te juichen om de ozb (onroerende zaakbelasting) extra te verhogen, maar waar de een het ziet als een noodzakelijk kwaad om het voorzieningenniveau op peil te houden, kondigt de ander een amendement aan om de verhoging van de ozb tegen te houden.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad discussieerde vorige week donderdag over de bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders.


Om de gemeente financieel gezond te houden, moet er in 2025 structureel 5,2 miljoen euro bezuinigd worden. Volgens het college kan dat niet zonder de ozb de komende jaren met vier procent extra te verhogen.

‘We willen onze gemeente niet kapot bezuinigen’, stelt wethouder Adger van Helden. ‘Daarom stellen wij die ozb-verhoging voor. Ook wij vinden dat vervelend, maar anders moet je op andere zaken gaan bezuinigen, waarmee inwoners nog harder geraakt worden.’


Amendement

Hart Voor Katwijk (HVK) en VVD Katwijk kondigen alvast amendementen op voor de raadsvergadering van 10 december waarin de raad een besluit moet nemen over de bezuinigingen.

Zij hoeven geen steun te verwachten van DURF. ‘De ozb-verhoging is fors, maar het is simpelweg nodig’, stelt Arie van Rooijen.

CDA zal een dergelijk amendement evenmin steunen. Bas Drinkwaard van het CDA: ‘We stemmen met pijn in het hart in met ozb-verhoging’. Drinkwaard geeft aan, dat het nodig is om de voorzieningen te behouden.

KiesKatwijk wil de ozb alleen met de inflatie verhogen en zal daar een amendement voor indienen.

Die partij zou zomaar de SGP aan haar zijde kunnen vinden. ‘De ozb-verhoging doet pijn en zouden we het liefst willen beperken’, zegt Dirk Remmelzwaal van de SGP. Ook die partij denkt aan een amendement.


Onafwendbaar

GemeenteBelangen en ChristenUnie delen dezelfde gedachte als het om de ozb gaat: een verhoging is ‘niet geheel onafwendbaar' en ‘onontkoombaar'.