Partijen willen ‘pijnpunten’ aanpakken met amendementen

De gemeenteraad gaat niet zonder slag of stoot akkoord met de bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders. Vele raadsfracties kondigden vorige week donderdag amendementen aan om hun ‘pijnpunten’ in de bezuinigingen weg te werken.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Gijsbert Schrijvers van Hart Voor Katwijk (HVK) geeft als eerste een opsomming van die pijnpunten, waaronder de ozb-verhoging, afstoten gemeentelijke eigendommen, Katwijk Marketing, toeristenbelasting, Panbos, het pontje, cultuurbedrijf en Welzijnskwartier.


HVK wil de ozb niet verhogen, en ziet mogelijkheden om te bezuinigen op het Welzijnskwartier. Bij het bekijken van de lijst waar Welzijnskwartier allemaal subsidie voor krijgt ‘ben ik me de jan tandjes geschrokken’, zegt Schrijvers. ‘Ik zie veel zaken waarvan ik denk: moeten we daar wel subsidie voor geven.’


Ook VVD komt met een tegenbegroting. Bastiaan Zuyderduyn ziet kansen om samen met HVK amendementen in te dienen. Zoals over de ozb-verhoging en de verhoging van de toeristenbelasting en de pacht voor de strandhuisjes. Meer over amendementen over de ozb is elders op deze pagina te lezen.


Samenwerking

Meer samenwerking is te vinden bij onder meer PvdA en D66 (zie elders deze pagina) en tussen CDA en SGP.


De laatste twee partijen richten hun pijlen op de ambtelijke organisatie. ‘Die moet een belangrijk steentje bijdragen en wij stellen een bezuiniging van 4 ton voor’, laat Bas Drinkwaard van CDA weten. Andere amendementen zijn in de maak. ‘Wij trekken daarin samen op met de SGP.’


Met die amendementen willen de twee coalitiepartners enkele bezuinigingen in de zorg ongedaan maken. ‘Wellichten sluiten andere partijen aan’, roept Dirk Remmelzwaal (SGP) op.


Dat zou de ChristenUnie kunnen zijn, want die partij ‘overweegt een amendement’ over zorgzaken.


Compliment

GemeenteBelangen (GB) komt met een amendement om de bezuiniging op het mantelzorgcompliment ongedaan te maken. ‘Dat is belangrijk voor vrijwilligers’, stelt René Slootweg.


GB kan rekenen op de steun van het CDA. ‘Voor CDA is het onbespreekbaar dat daar op wordt bezuinigd’, aldus Drinkwaard.


Wethouder Corien van Starkenburg legt uit, dat het compliment van 100 euro voor mantelzorgers wijzigt naar 25 euro voor iedere ingeschreven mantelzorger. ‘We kijken ook naar alternatieve manieren om de mantelzorgers te bereiken. Bijvoorbeeld door coaching of een lotgenotenbijeenkomst. Op die manier kunnen we meer voor mantelzorgers betekenen.’


Naast de vorige week aangekondigde amendementen kunnen er tijdens de Algemene Beschouwingen op donderdag 10 december er nog altijd meer bijkomen.