Herbestemming van religieus erfgoed

Ben u eigenaar van een monumentaal kerkgebouw in Zuid-Holland dat zijn functie gaat verliezen of al heeft verloren? Of staat er bij u in de buurt een kerk leeg? Leegstand leidt vaak tot achteruitgang en verval en doet afbreuk aan de leefbaarheid van een wijk, buurt of dorp.


Door herbestemming kunnen deze vaak imposante, en voor stad of dorp zo typerende, gebouwen behouden blijven en krijgen zij een passende nieuwe functie.

De provincie Zuid Holland gaat ook in 2021 door met het aanjagen van de herbestemming van religieus erfgoed.

In de voetsporen van de drie huidige aanjagers voor herbestemming van leegstaande rijksmonumenten, treedt begin 2021 een nieuwe aanjager in dienst van de provincie.


De afgelopen 2 jaar hebben de aanjagers zich ingezet voor de herbestemming van (leegstaande) rijksmonumenten. Diverse religieuze, agrarische en industriële monumenten zijn succesvol herstemd of op weg naar een nieuwe functie.

Ook het Erfgoedhuis Zuid-Holland speelt een rol bij de aanpak van religieus erfgoed door de ondersteuning die zij gemeenten biedt bij het opstellen van kerkenvisies alsmede bij het bewaren van de herinneringen die gepaard gaan met de historische functie van hun kerkgebouwen.


Voor meer informatie kan men contact opnemen met de gemeente of stuur een bericht naar de aanjager herbestemming van de provincie Zuid-Holland:

monumenteninbeweging@pzh.nl


‘Met elkaar kunnen we zo wellicht komen tot een succesvolle herbestemming en daarmee tot het behoud van deze mooie monumenten', staat in de nieuwsbrief van de provincie.