Er komen meer natte duinvalleien in lentevreugd. | Foto: Staatsbosbeheer
Er komen meer natte duinvalleien in lentevreugd. | Foto: Staatsbosbeheer Foto: Staatsbosbeheer

Kwaliteitsimpuls voor Lentevreugd

Natuurgebied Lentevreugd tussen Katwijk en Wassenaar is toe aan herinrichting en onderhoud. Staatsbosbeheer gaat zorgen voor betere leefomstandigheden voor kwetsbare planten en dieren. Bezoekers kunnen het gebied straks nog beter beleven, dankzij het verharde pad en het vogelkijkpunt.


Lentevreugd is een voormalig bollenland naast het Panbos, dat 18 jaar geleden werd omgevormd naar natuurgebied.

Het is tijd voor een kwaliteitsimpuls vindt Staatsbosbeheer. Om de natuur een handje te helpen, graven wordt op verschillende plekken grond afgegraven, zodat de grond dichter op het grondwaterpeil komt.

Zo wordt de grond vochtiger. En dat zorgt voor uitbreiding van de oppervlakte natte duinvalleien.


Vegetatie

Op een aantal plekken wordt duindoorn en olifantsgras verwijderd. Olifantsgras is een grassoort die er werd gekweekt toen het nog bollengrond was. Het verwijderen van deze vegetatie zorgt ervoor dat het gebied open blijft.

Voor bezoekers wordt een betonpad aangelegd, zodat ook mindervaliden van de natuur kunnen genieten. Aan het eind van het pad komt een vogelobservatieplatform. Zo kan iedere bezoeker genieten van de vogelrijkdom van dit gebied. Het gebied blijft tijdens de werkzaamheden geopend voor bezoekers.



Onschatbare waarde Park Hollandse Duinen

Eind 2016 koos het Nederlandse publiek Nationaal Park Hollandse Duinen als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het gebied wordt geprezen om zijn bijzondere landschappen en grote diversiteit. Het is voor veel inwoners van de Randstad de plek waar ze doordeweeks of in het weekend recreƫren.


De waarde van het park is groot en wordt vergroot door verschillende nieuwe projecten. Zo wordt de samenhang tussen de landgoederen en buitenplaatsen onderling en het stedelijk gebied van Leiden versterkt.

Nationaal Park Hollandse Duinen ontstond 5.000 jaar geleden door de stijging van de zeespiegel.

Het is de brede kuststrook van Hoek van Holland tot aan Hillegom, met Katwijk centraal daarin gelegen. Zee, strand en duinen maken er deel van uit, net als de meer landinwaarts gelegen strandwallen en strandvlakten. Het is een geliefd gebied met een rijke historie. Oude binnensteden, statige landgoederen, trekvaarten en de Atlantikwall zijn daar zichtbare voorbeelden van.


Water uit de duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen is een park dat stad en land verbindt. Iedereen kan dicht bij huis genieten van bijzondere natuur en cultuur. Daarnaast voorziet het park in een stevige kustverdediging, verkoeling tijdens hete zomers en uitstekend drinkwater. Dagelijks drinken 1,3 miljoen Nederlanders water afkomstig uit dit gebied.

Het park kent een rijke flora en fauna. In 2018 werden bijna 7.000 verschillende soorten planten, vogels, zoogdieren, dagvlinders en libellen geteld.

Sommige daarvan zijn beschermd, zoals de rugstreeppad en zandhagedis, andere uiterst zeldzaam, zoals de kleine kop-en-schotel (een paddenstoel) en het Rozenkransje. Nationaal Park Hollandse Duinen behoort tot een van de meest soortenrijke gebieden van Nederland en is alleen al daarom het beschermen meer dan waard.


Voor iedereen

Genieten kan iedereen in Nationaal Park Hollandse Duinen. Kinderen, wandelaars, fietsers, cultuurliefhebbers, rustzoekers, buitensporters. En het kan op alle mogelijke manieren. Op een mountainbike in de duinen, wandelend door de geschiedenis of met je hond op het strand. Er is voor elk wat wils. Iedereen heeft wel een goede reden om te recreƫren in de achtertuin van de Randstad.


Verantwoordelijkheid

De grote waarde van het park, geeft ook de verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen.

Gezien de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatveranderingen, milieuvervuiling, bevolkingsgroei en verstedelijking is dat hard nodig.


Daarom hebben Dunea, Staatsbosbeheer en Provincie Zuid-Holland Nationaal Park Hollandse Duinen opgericht en maken zij zich samen met ruim vijftig gebiedspartners sterk om het park te beschermen en de leefomgeving van mensen, planten en dieren te verbeteren.


Benieuwd wat het park voor jou in petto heeft? Ontdek het op www.nationaalparkhollandseduinen.nl