Campagne voor meer openheid psychische klachten op werkvloer

Bijna de helft (43,5 procent) van alle mensen in Nederland krijgt ooit in zijn leven te maken met een psychische aandoening. Een op de vijf mensen met een psychische aandoening heeft een betaalde baan. Van de mensen zonder een betaalde baan wil een derde graag werken. Van de jongeren tot 35 jaar wil zelfs twee derde graag aan het werk (Factsheet Trimbos). Behoorlijke cijfers.


Hoe komt het dat het voor hen toch moeilijk is om een betaalde baan te vinden?


Misverstanden

Een van de redenen is, zo geven zowel werkgevers, re-integratieconsulenten als kandidaatwerknemers aan, is dat het niet makkelijk is om open over de psychische problematiek en de eventuele benodigde aanpassingen op de werkplek te praten. Dit komt door het stigma dat nog steeds rust op psychische klachten en aandoeningen. Een aanpak om hierin verandering aan te brengen is hard nodig.


Positieve beeldvorming

Meer kennis, positieve beeldvorming, begeleiding en ondersteuning maakt het mogelijk dat meer mensen met een psychische aandoening aan de slag kunnen en zo een baan kunnen vinden die past bij het eigen werkniveau. Bedrijven en organisaties, die hen opgenomen hebben op de werkvloer en informatie en advies inwinnen over hoe dit aan te pakken, hebben daar profijt van. Het levert gemotiveerde medewerkers en een positief werkklimaat op.


Campagne

Om deze reden lanceren de gemeenten In de Duin- en Bollenstreek, Servicepunt Werk en Stichting Lumen Holland Rijnland de campagne Opgenomen op de Werkvloer. Met dit initiatief willen zij de beeldvorming rond werknemers met een psychische aandoening verbeteren en openheid over psychische klachten op de werkvloer realiseren. Samen met werkgevers, re-integratieconsulenten, ervaringsdeskundigen, werknemers én werkzoekenden werkt Opgenomen op de Werkvloer aan een toegankelijke werkvloer waar iedereen open kan zijn over wat hij nodig heeft.


Ondersteuning

Met voorlichtingsbijeenkomsten, workshops en (persoonlijk) advies zorgt de campagne ervoor dat zoveel mogelijk mensen op de werkvloer de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben: werknemers én werkgevers. Een speciaal campagneteam ondersteunt de werkgevers en kandidaat werknemers bij het werk vinden, in dienst nemen en houden van mensen met psychische klachten en aandoeningen.


Samenwerking

De campagne Opgenomen op de Werkvloer is een initiatief van gemeenten Noordwijk, Katwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom, Servicepunt Werk Duin- en Bollenstreek en Stichting Lumen Holland Rijnland. De uitvoering van het project is in samenwerking met onder andere de ISD Bollenstreek, Sociale Dienst Katwijk, De MareGroep, Rivierduinen, AWVN en Samen sterk zonder Stigma.

Financiering komt van de gemeenten en ZonMw, een organisatie die landelijk onder andere gezondheidsinnovaties financiert.


Informatie, advies en ondersteuning vanuit deze campagne:

opgenomenopdewerkvloer.nl.



Nieuwe fase voor Talent op Maat

Ook bemiddeling baan in de zorg

De pilot Talent op Maat van Economie071 koppelt de vaardigheden van mensen aan banen die er zijn in regio Leiden – Katwijk. In eerste instantie lag de focus op mensen met interesse en ervaring in techniek en op mensen uit de horecasector die nu moeten wisselen van baan. Vanwege de vraag uit de markt wordt daar nu de doelgroep die wil gaan werken in de zorg aan toegevoegd.


‘We zien in verschillende beroepen de baanonzekerheid toenemen. In andere sectoren zijn er juist weer mensen tekort. Om vraag en aanbod goed op elkaar aan te laten sluiten zetten we Talent op Maat in’, vertelt de Voorschotense wethouder Paul de Bruijn. ‘Belangstellenden kunnen daarbij online een profiel samenstellen met hun vaardigheden. Een loopbaancoach kijkt vervolgens naar de koppeling met vacatures’.


Talenten centraal

Doel van de pilot is om te onderzoeken of matchen op vaardigheden werkt. Als je dicht bij de talenten van mensen blijft, is de kans op een succesvolle koppeling met een baan die bij je past veel groter. Dat is gunstig voor de baanzoeker en de werkgever. Als de pilot succesvol is, kan de methode mogelijk breder inzetten. Ervaringen worden actief gedeeld met organisaties als UWV en het Werkgeverservicepunt.


Voor vacatures in de techniek zijn zo’n 20 bedrijven betrokken bij de pilot. Projectmanager Martijn Smittenaar van Riool.nl: ‘We willen graag investeren in gemotiveerde mensen. Onze medewerkers krijgen goede trainingen en de arbeidsvoorwaarden zijn prima. Ook liggen er volop doorgroeimogelijkheden voor mensen zonder specifieke technische kennis, bijvoorbeeld op het gebied van hoofdrioolreiniging of planning.’ Niek van der Plas van het bedrijf Heijmans locatie Leiden is kort en krachtig over zijn enthousiasme: ‘Kies je voor techniek? Dan staan wij voor je klaar!’


Kansen voor horeca en zorg

Wethouder Jacco Knape (Katwijk): ‘Mensen met horeca-ervaring hebben veel vaardigheden die van pas komen bij andere beroepen. Op basis van het aangemaakte profiel wordt bekeken waar kansen zich voordoen om over te stappen naar een andere baan. Dit kan soms een verrassende overstap zijn naar bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening'. Wethouder Ton de Gans (Zoeterwoude): ‘Voor vacatures in de zorg is er contact met zorginstellingen in de regio. Een overstap van horeca naar zorg behoort dus ook tot de mogelijkheden. Talent op Maat kan zo nieuwe deuren openen naar werk dat bij je past'.


Deelname is gratis

De pilot wordt aangeboden door Economie071 voor het versterken van de regionale economie. Belangstellenden kunnen gratis een account aanmaken via www.talentopmaat.nu. Als men deelneemt aan de Talentenpool, kijkt een loopbaancoach actief mee naar de mogelijkheden.