Er worden meer dan honderd bomen geveld om plaats te maken voor een tijdelijk weg. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Er worden meer dan honderd bomen geveld om plaats te maken voor een tijdelijk weg. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Raad van State wijst verzoek voorlopige voorziening tijdelijke N206 af

Spoedzaak tegen verlegging Tjalmaweg helpt bezwaarmakers niet

De tijdelijke verlegging van de N206 (Tjalmaweg) kan voorlopig doorgaan. De Raad van State heeft dat beslist in een spoedzaak die was aangespannen door omwonenden verenigd in Katwijk Smart Village (KSV) en enkele anderen. De tijdelijke weg aan de noordzijde van de huidige N206 komt dichter langs hun woningen en basisschool De Dubbelburg te lopen. Zodra die tijdelijke weg klaar is voor gebruik, kan aan de nieuwe N206 als onderdeel van de RijnlandRoute worden begonnen.


Door Adrie van der Wel, rechtbankverslaggever

Hoewel het gaat om een voorlopig oordeel, ligt het niet meer voor de hand dat de Raad het project later nog zal afblazen. Dat zou in theorie nog kunnen gebeuren na een vervolgzitting begin volgend jaar. De verlegging is dan in volle gang, omdat de vergunningen voor de tijdelijke omlegging over anderhalf jaar verlopen.


De financiële belangen zijn ook groot. De advocate van de provincie wees de Raad drie weken geleden al op de enorme gevolgen als de nieuwe N206 niet op tijd klaar komt. De nieuwe weg moet in augustus 2022 zijn voltooid en is ook van belang voor de ontsluiting van de woningbouwlocatie Valkenburg. Een vertragingsschade die volgens de advocate 300.000 euro per week zou kosten, is nu wel voorkomen.


Maatschappelijk belang

Volgens de Raad is het van groot maatschappelijk belang dat de nieuwe N206 snel wordt aangelegd. Daarom moet de verlegging van de huidige weg nu ook doorgaan. Daarbij houdt de Raad rekening met het feit dat de tijdelijke gevolgen voor de omwonenden en de school De Dubbelburg worden verzacht. Er worden maatregelen genomen om de leefbaarheid te verbeteren op kosten van provincie en gemeente.

Ook de verplichte herplant van 122 bomen die moeten sneuvelen, is volgens de Raad goed geregeld.

Aanleg van de tijdelijke weg aan de zuidzijde van de huidige N206 die voor minder overlast zou zorgen, is voor de Raad geen alternatief. Het zou teveel tijd kosten voordat dat alternatief kan worden aangelegd, omdat de provincie nog niet alle daarvoor benodigde grond heeft kunnen aankopen. ‘Verder zal een vertraging van zes maanden tot bijna een jaar optreden’, oordeelt de Raad. En die variant kost volgens de Raad 11 miljoen euro meer.


Teleurstelling

Deze uitspraak betekent voor veel Valkenburgers een teleurstelling realiseert wethouder Rien Nagtegaal van Katwijk zich. ‘Valkenburg heeft zich hard gemaakt voor een andere tijdelijke oplossing, en het is pijnlijk voor de Valkenburgers dat ook de rechter vooralsnog anders oordeelt. Wij zijn met de betrokken bewoners, ondernemers en de school in gesprek over wij als gemeente kunnen doen om de situatie zo leefbaar mogelijk te houden.’


De uitspraak betekent dat aannemer Boskalis het werk dat binnen de omgevingsvergunningen valt, weer mag hervatten. Het gaat onder andere om de kap van 122 bomen voor de tijdelijke en de definitieve situatie. Daar is vorige week vrijdag al mee begonnen. Hout dat bruikbaar is voor de te realiseren wand/patio bij de school wordt opgeslagen, aldus de aannemer.




Paardenkunstwerk al eerder verdwenen

Het paardenkunstwerk ‘Vensters in het landschap’ langs de Tjalmaweg blijkt tussen maandag 16 november 16.00 uur en dinsdag 17 november 12.00 uur gestolen te zijn. Dat blijkt uit een oproep voor getuigen op de Facebooksite van Politie Katwijk.


Gemeente Katwijk deed vorige week aangifte van diefstal van de drie stalen paarden. De gemeente meldde toen, dat de paarden in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 november waren losgekoppeld van de bevestigingspunten, waarmee ze in de grond vast zaten.

De politie vermoedt dat de stalen paarden tussen maandag 16 november 16.00 en dinsdag 17 november 12.00 uur zijn verdwenen.

Op Facebook roept de politie getuigen op zich te melden.


‘Heb je iets gezien of gehoord? Of informatie die het onderzoek naar het kunstwerk kan helpen? Bel dan 0900 8844 voor de politie Katwijk. Liever anoniem blijven? Dat kan. Bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000.’

Het kunstwerk ‘Vensters in het landschap’ bestaat uit drie stalen paarden van ongeveer 3 meter hoog. Ze stonden tussen de N206 en de watergang De Grote Wetering.


Het kunstwerk is vijftien jaar geleden langs de provinciale weg geplaatst in opdracht van de toenmalige gemeente Valkenburg. De paarden vormen het kunstzinnige sluitstuk van de band met Valkenburg en haar paardenmarkt.