Geluk

W

aar het hart van vol is, loopt de mond van over. En ik heb weer iets waar mijn hart van vol is. En eigenlijk had ik niet zoveel op met de sprekers in deze podcast, dat komt door mijn bescheiden en protestantse komaf, die er mij heeft ingeprent dat ik 6 dagen zal arbeiden en zo voort.

Ik vond eigenlijk dat filosofie wel enig nut heeft, maar dat je er geen dagtaak van moet maken, zeker niet als je riante inkomen als professor in de filosofie opgebracht wordt door werkers te belasten.

Spinoza, onmiskenbaar een van de betere filosofen, deed het ook naast een ambacht. De kost en een dak boven zijn hoofd financierde hij met werk, het slijpen van lenzen.

Maar goed. De podcast - een radioprogramma dat je op ieder gewenst moment kunt afspelen via internet - is een verzameling uitzendingen van drie kwartier, waarin over de meest uiteenlopende zaken wordt gesproken door de besten op hun vakgebied. En ik vind het prachtig, waarover deze mensen allemaal praten. Te veel om op te noemen allemaal.

Niks mis met een dag die je niet als gelukkig hebt ervaren

En ik kom op een enorm makkelijke manier iets meer te weten over allerlei zaken die me alleen bekend waren door het bekijken van televisieseries en films over die onderwerpen en we mogen wel zeggen dat Hollywood toch meer uit is op omzet dan op waarheidsvinding. Een voorbeeld is hoe de Indianen door hen zijn geportretteerd.

Een van de zaken die werd besproken, was geluk en dat onze perceptie van geluk steeds veranderd. Ooit was bestaanszekerheid en gezondheid voldoende om mensen zich gelukkig te laten voelen, maar sinds in de grondwet van Amerika is vastgelegd dat iedereen het recht heeft om geluk na te jagen, lijkt dit grondwetsartikel eerder het tegenoverstelde bereikt te hebben van wat er verwoord is. Omdat mensen die niet 24/7 gelukkig zijn, zichzelf dat gaan verwijten, is er een enorme geluksindustrie ontstaan.

Volgens mij is er helemaal niks mis met een dag die je niet als gelukkig hebt ervaren.

Dan ik het volgende geluksmoment weer des te mooier.

De podcast heet In Our Time, van de BBC. En ze hebben er ruim 1.000 gemaakt, in de afgelopen twintig jaar.

Johan Hamert