Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Ha Daan,


De politiek interesseert me inderdaad geen ene biet. En zeker de dorpspolitiek niet. Ik geloof namelijk dat die hele dorpswereld, de Katwijkse dorpswereld welteverstaan, net als de echte, grote wereld, vooral maatschappelijk en economische bepaald wordt. Een voorbeeld van dat laatste is natuurlijk het parkeerbeleid. Hoe gemakkelijk worden principes van zondagsrust opzijgezet voor wat extra centjes op de dag des Heren. Het doet me denken aan een oud verhaal dat ik eens hoorde van Katwijkers die badgasten hielden in de tijd dat de prijs zo rond de 6 tot 7 gulden per nacht was. Sommigen rekenden voor een week van zeven nachten 7 x 6 gulden en sommigen 6 x 7 gulden. Bij de laatsten was de zondag 'gratis'. Een voorbeeld van het eerste, dus dat de politiek maatschappelijk bepaald wordt, is misschien iets minder gauw te vinden. Maar misschien is Zwarte Piet een voorbeeld. Vroeger liet ik me zonder enige scrupules zwart schminken en oorbellen aanmeten. Nu kan dat niet meer. Piet is nu iemand met roetvegen, stippen en allerlei kleuren. Een regenboog. Nou, we hebben die maatschappelijke tendens ook in de politiek zien doordringen. Denk bijvoorbeeld aan onze – ik mag toch nog steeds wel zeggen 'onze' – burgemeester Wienen, die van een vrij somber en gereformeerd negentiende-eeuws kapsel met bijbehorende bril, via een hippe, kortgeknipte, je zou haast denken feministische vriendin, eerste of tweede golf (de zee is vlakbij), naar even hip en kortgeknipt hoofdhaar switchte, met daarbij een idem dito hippe bril. Onherkenbaar was hij geworden. Een ‘Zwarte Piet’ was het niet meer. Vervolgens, ja, en dat had-ie nooit mogen doen natuurlijk, maar het was te voorzien, want nu, met dat hippe uiterlijk ging-ie natuurlijk helemaal los, de wereld veroveren, verliet-ie ons voor Haarlem. Haarlem kraaide opnieuw victorie! En Katwijk… Katwijk bleef verweesd achter. Het zou nooit meer zo worden als in de tijd van Wienen. We misten de humor van Wienen, de gezelligheid van Wienen, en zo zijn er meer kwaliteiten te noemen, kwaliteiten die weinig met politiek te maken hadden, misschien meer met diplomatie, maar toch... Met Wienen kon je lachen. De man die meer bijbanen had (en heeft) dan er uren in een week gaan.


Trouwens, over politici gesproken, die Sonny Spek waar jij het over had, is vorige week nog lelijk door de mand gevallen op de nationale televisie. Drie keer raden van welke naoorlogse partij hij lid is. Ik geef één aanwijzing: boreaal.


Een diplomatieke groet van Martin




Haalbaarheidsstudie naar toekomst Opleidingsschool

Er wordt een haalbaarheidsstudie gedaan naar de toekomstige mogelijkheden van de Christelijke Opleidingsschool aan de Parklaan in Katwijk aan Zee en de naastliggende gymzaal. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in antwoord op vragen van de CDA-fractie daarover.


Die studie moet de mogelijkheden en gevolgen in beeld brengen van de verschillende scenario’s; van volledige nieuwbouw tot renovatie van het schoolgebouw en de gymzaal. Deze studie moet ook aantonen of er in het schoolgebouw veilig en gezond onderwijs kan worden gegeven volgens de onderwijsvisie van het schoolbestuur (stichting Prohles) met behoud van de monumentale waarde van het schoolgebouw. Zo’n studie wordt ook uitgevoerd voor de gymzaal.


De gemeentelijke Erfgoedcommissie heeft in haar vergadering van begin november het advies uitgebracht om de Christelijke Opleidingsschool en de bijbehorende gymzaal aan te wijzen als gemeentelijke monumenten. Als die aanwijzing wordt gehonoreerd, dan is volledige nieuwbouw van de school en gymzaal niet mogelijk, laat het college weten. Dat is wel waar het schoolbestuur de voorkeur aan geeft.


Het verzoek om de school en gymzaal aan te wijzen als gemeentelijk monument ligt al drie jaar op het bureau van de gemeente. Toen is niet meteen begonnen met de aanwijzingsprocedure tot gemeentelijk monument, omdat er volgens het college nog veel onduidelijk was over de locatie voor de nieuwbouwplannen van de Opleidingsschool.

‘Er is sprake geweest van het huisvesten van de school op een andere locatie’, aldus het college.



Het verzoek ligt al drie jaar op het bureau

Met de komst van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) en vaststelling daarvan dit jaar in de gemeenteraad werd duidelijk dat de voorkeur van het schoolbestuur uitgaat naar nieuwbouw van de school en de gymzaal op de huidige locatie aan de Parklaan.