Afbeelding
Foto: pr

Friezenstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

In de ‘Rooie Buurt’ in Katwijk aan Zee ligt een aantal straatnamen die verwijzen naar oude stammen die ooit hier gevestigd waren. Een mysterieus verleden waaraan herinnert moest worden in de jaren dat bewust gezocht werd naar een identiteit, met een roemrijk en vooral oud verleden. Wat daarbij ‘droom’ was of echt terugverwijst naar reële ‘daden’, bleef vaag. Zeker is dat lokale notabelen de ‘Rooie Buurt’ (ontwerp van architect Jesse) in 1914 opzetten als een ‘sociaal woningbouwprogramma’ en vooral als tegenhanger voor IJmuiden, dat door de aanleg van het Noordzeekanaal in 1902 een haven kreeg.


De monding van het Noordzeekanaal zorgde voor een zeehaven, waar de onderkielde vissersschepen hun vangsten losten. Een ideale haven voor de sinds 1880 ook hier gebruikte loggers, die daarmee de traditionele bomschuiten verdrongen. Deze haven met een prima verbinding met het achterland verdrong de aanlanding aan het Katwijkse strand. Daarmee verliet een behoorlijk aantal vissers vooraf aan de Eerste Wereldoorlog ons dorp. De moderne, aantrekkelijke huisvesting aan de westkant van het prins Hendrikkanaal moest deze leegloop van vissersfamilies tegengaan. En met succes bleek.


Tenslotte die Friezen. De naam verwijst naar een onderling sterk verbonden gemeenschap met een eigen karakter. De Friezen woonden langs de gehele Noordzeekust en kwamen in de vroege middeleeuwen in ons gebied voor. Deze Friezen beschikten over uitgebreide handelscontacten met


gemeenschappen aan de Noord- en Oostzee en het Middellandse Zeegebied. De verspreiding van kralen, werktuigen en bijvoorbeeld barnsteen wijst daarop.

Afbeelding