Besluiten en debatten vanavond in de gemeenteraad

Op de agenda van de gemeenteraad staan vanavond verschillende besluiten en debatten. De raadsvergadering begint om 19.30 uur.


De gemeenteraad neemt een besluit over de toekomst van overslagstation VAB.

Het Vuilafvoerbedrijf Duin- en Bollenstreek (VAB) is het regionale overslagstation, dat zorgt voor de afvoer van (grof)rest- en gft-afval en PMD. Door het aflopen van contracten en de verouderde gebouwen op het terrein, is de vraag nu hoe verder te gaan.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om door te gaan met het VAB en optimaliseren van het gebruik van het terrein.


Doelgroepen woningbouw

De raad neemt ook een besluit over de verordening doelgroepen woningbouw dossier.

De Woonagenda 2020-2024 gaat uit van een verplicht aandeel van de categorieën: sociale huur, sociale koop, middeldure huur en betaalbare koop bij nieuwbouw. Daarnaast wordt vermeldt welke maatregelen en wetten nodig zijn om de doelstellingen te behalen, zoals een doelgroepenverordening.

In deze verordening worden maximale prijsgrenzen, doelgroepen en instandhoudingstermijnen voor de eerder genoemde categorieën vastgelegd.

Het doel is dat woningen betaalbaar zijn, naar de juiste inkomens gaan en voor langere tijd in de prijsklasse beschikbaar blijven.


Bestuursrapportage

Tussen 19.45 en 20.30 uur wordt de raad geïnformeerd over de Najaarsbestuursrapportage. De bestuursrapportage geeft een beeld van de uitvoering en de bijstelling van het beleid over de eerste negen maanden van 2020.


Bezuinigingen

Tussen 20.30 en 23.00 uur debatteert de raad over de bezuinigingsmaatregelen.

De begroting toont meerjarig een tekort, met daarnaast nog forse onzekerheden. Het college heeft een voorstel aangeboden aan de raad met daarin vier pakketten van bezuinigingsmaatregelen. Een van de voorstellen is om de ozb de komende jaren te verhogen.


Cultuurbedrijf

Tussen 19.45 en 21.30 uur is er ook een debat over het nieuw te vormen Cultuurbedrijf.

Bibliotheek, Muziekschool en Volksuniversiteit K&O willen samen een nieuw Cultuurbedrijf vormen dat een breed cultureel aanbod kan realiseren, waarbij intensief wordt samengewerkt met onder meer het Welzijnskwartier. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek stelt het college de raad voor als voorkeursvariant voor huisvesting de Burgt hiervoor uitte breiden, de vestiging in Valkenburg te behouden en een nieuwe vestiging in Katwijk aan Zee aan het Emmaplein te realiseren, en, voor de verdere uitwerking hiervan een voorbereidingskrediet van €200.000 beschikbaar te stellen.


De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl en/of via RTV Katwijk.