Wie van de drie

W

e hebben een mysterie. De stalen kunstpaarden langs de Tjalmaweg zijn verdwenen! Opeens waren ze er niet meer. De gemeente heeft aangifte van diefstal gedaan.

De kunstpaarden zaten vastgeschroefd: vader, moeder en veulen. Samen bekend als ‘Vensters in het landschap’. De paarden staan, aldus de wethouder, voor de gemoedelijkheid van de Valkenburgers.
Iemand heeft die paarden losgeschroefd. Tot nog toe is onbekend wie en waarom.

Ik stel daarom een ouderwets spelletje ‘Wie van de drie’ voor, waarbij ik u kennis laat maken met drie mogelijke ‘ontvoerders van het kunstwerk’.


Het zou mij bijvoorbeeld niet verbazen als een groepje Valkenburgers die paarden ‘bevrijd’ heeft als ludieke actie. Een actie in hun strijd tegen de tijdelijke N206 en de wegenbouwer die allerlei afspraken aan de laars lapt en probeert daar verontreinigd bouwmateriaal weg te moffelen onder de verneukeratieve naam ‘Beaumix’.

Hoe een ludieke actie met kunstpaarden er volgens uit gaat zien, is mij nog een raadsel, maar de Valkenburgers zijn niet alleen gemoedelijk, maar vooral ook strijdbaar.

Met spanning wacht ik de ludieke actie af.

De tweede mogelijkheid.

De wegenbouwer heeft de paarden ontvreemd om de Valkenburgers de mond te snoeren.

‘Als jullie niet ophouden met ons aan de tand te voelen over onze ondoorgrondelijke wegen van rotzooi, dan zien jullie die paarden nooit meer terug. Dan vermalen wij die paarden tot gruis en verwerken dat in de door jullie verfoeide weg.’

Dat zou er dan in de dreigbrief kunnen staan. Daar gaan we natuurlijk niet aan toegeven! Dan gaan we een menselijke ketting over de Tjalmaweg vormen (met anderhalve meter onderlinge afstand uiteraard) en blijven daar net zo lang, tot de paarden bevrijd zijn.


De derde mogelijkheid is, dat niemand minder dan Sinterklaas de paarden heeft meegenomen.

Waarmee hij vooruitloopt op de discussie die over een jaar of vijf zal losbarsten. De discussie dat paarden niet geschikt zijn om over smalle daken te lopen. Met felle voor- en tegenstanders, actiegroepen, protesten en opstootjes. Kortom, de gebruikelijke ingrediënten voor een jarenlang durende controverse, waar de media vol van staat.

Sint heeft de paarden dus meegenomen om andere vervoersvormen te onderzoeken.

Ik zeg: hou het Sinterklaasjournaal goed in de gaten!
Is dat laatste het geval, dan verwacht ik dat de paarden ergens na 5 december op wonderlijke wijze weer hun oude, vertrouwde plekje terugkeren.

Als niemand de verantwoordelijkheid opeist, dan rest er nog één mogelijkheid: kunstdetective Arthur Brand inschakelen. Brand gaat op zoek naar deze gestolen kunst en maakt daar meteen een aflevering van De Kunstdetective van. Komt Katwijk ook weer eens in het nieuws.


Wil de echte ontvoerder zich bekendmaken?

criticaster@katwijkschepost.nl