Marjolein Vreeburg met haar kerstkaarten. | Foto: pr
Marjolein Vreeburg met haar kerstkaarten. | Foto: pr Foto: pr

Kerstkaartenactie voor KWF Kankerbestrijding

Het was de bedoeling dat de Katwijkse Marjolijn Vreeburg afgelopen juni samen met haar zieke peettante Geneviève aan de start van Alpe d’HuZes had gestaan. Maar zoals zoveel andere evenementen is ook Alpe d’HuZes 2020 niet doorgegaan. Maar dit weerhoudt Marjolijn er niet van om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Zij gaat met haar actie onverminderd door. Want corona of niet, onderzoek naar kanker blijft hard nodig.


Vreeburg heeft nu haar vizier gezet om met BIG Challenge deel te nemen aan de volgende editie van Alpe d’HuZes. Als geen ander weet de Katwijkse wat voor pijn en verdriet kanker in iemands leven teweeg brengt. ‘Mijn peettante heeft galwegkanker. Kort geleden heeft ze gehoord dat er uitzaaiingen zijn op het buikvlies. Er is geen behandeling meer voor haar mogelijk. De gedachte dat haar man en haar kinderen afscheid van haar moeten gaan nemen, maakt mij intens verdrietig. Ook zelf kan en wil ik haar nog lang niet missen.’


Iedere dag
een lievelingsdag

In het begin van haar ziekteproces viel het oog van de tante op de volgende tekst:

‘Welke dag is het vandaag’, vroeg Poeh.

‘Het is vandaag’, piepte Knorretje.

‘Mijn lievelingsdag’, zei Poeh.


Een plaatje met die dialoog hing al jaren op haar prikbord in de keuken. Dagelijks was ze er langs gerend. Nu pas zag ze wat er stond en waren het die woorden die haar kracht gaven. ‘Mijn peettante werd er enorm vastberaden van. Ze nam zich voor elke dag een lievelingsdag te laten zijn, hoe vaak ze ook in het ziekenhuis lag en hoe het ook af zou lopen. Het is haar ook gelukt. Dat vind ik zo krachtig. Ondanks al het verdriet en de onzekerheid heeft zij geen enkele dag gehad die alleen maar donker was. Altijd was er wel een lichtpuntje, viel er wat te lachen of gebeurde iets moois. Daarmee is ze een enorme inspiratiebron voor mij.’


Kerstkaarten

Deze levenshouding inspireerde Vreeburg tot het ontwerpen van kerstkaarten voor KWF Kankerbestrijding. ‘Ik wens je een nieuw jaar vol met lievelingsdagen’, prijkt onder een kerstafbeelding op de voorkant van de kaart.

Een set kaarten kost 10 euro. De set bestaat uit 8 kerstkaarten met ieder verschillende afbeeldingen, een blanco achterkant en 8 enveloppen. De kaarten zijn gesponsord door Since89 uit Katwijk. Hierdoor gaat de opbrengst van de kerstkaarten volledig naar Alpe d’HuZes en daarmee naar KWF Kankerbestrijding.

Wilt u uw familie en vrienden een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar wensen en tegelijk KWF Kankerbestrijding steunen? Stuur dan een mail naar Marjolijn Vreeburg (marjolijn_vreeburg@outlook.com). Bestellingen in de regio (Duin- en Bollenstreek) bezorgt Marjolijn gratis. Tevens zijn de kerstkaarten verkrijgbaar bij ROEST conceptstore en Huidinstituut Rosalie (Katwijk) en Suus & Suus (Noordwijk).


‘Het lijkt mij een mooi idee dat we juist dit jaar onze naasten een lieve boodschap sturen, waarmee tegelijkertijd het goede doel gesteund wordt. In deze coronatijd waarin eenzaamheid vaker een rol speelt, is het belangrijk dat we aan elkaar denken. En in het onderzoek naar kanker telt iedere euro waardoor bestellingen dan ook meer dan welkom zijn.’





Verbeterde toegankelijkheid

In opdracht van de gemeente wordt op diverse oversteekplaatsen in de gemeente de toegankelijkheid en veiligheid voor blinde en slechtziende inwoners verbeterd, zoals hier op de Rijnmond. De locaties zijn onder andere op advies van de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid bepaald, laat een woordvoerder van de gemeente weten. ‘Stootbanden tussen voet- en fietspaden worden verwijderd en enkele looplijnen aangepast of vernieuwd qua looprichting. Zo krijgt de toegankelijkheid voor met name de mindervalide voetgangers in Katwijk een flinke boost.' Aanpassing van de oversteekplaatsen is onderdeel van het Wegenbeleidsplan dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Vanuit het Uitvoeringsplan Wegen 2020 worden daarom op dit moment diverse oversteekplaatsen in onze gemeente aangepast.
| Foto: RD

Afbeelding