Ds Piet Rozeboom: 'De mensen zijn hier zo vriendelijk'. | Foto: L. Roosjen.
Ds Piet Rozeboom: 'De mensen zijn hier zo vriendelijk'. | Foto: L. Roosjen. Foto: L. Roosjen

Predikant Piet Rozeboom

Kerk met ruimte voor de mens

Piet Rozeboom is per 1 november, samen met zijn vrouw Margreet, predikant van de Protestantse Kerk Rijnsburg, wijkgemeente Kleipetten. Uiteraard zijn we benieuwd wie deze predikant is.

Door Leo Roosjen

Piet is geboren in Hendrik Ido Ambacht. Zijn vorige gemeenten waren: Stad aan ‘t Haringvliet-Dirksland-Herkingen, Garderen, Maasdijk, Wolvega en als laatste Aldeboarn. Margreet is meewerkend echtgenote in de pastorie. Samen ‘runnen’ zij de pastorie. Hun gemeenschappelijk hobby is het maken van muziek voor en in de gemeente. ‘Tenslotte is muziek maken en zingen dubbel bidden’.


Naast zijn werk als predikant was Piet betrokken bij Youth for Christ en de stichting World Servants en is hij nog steeds bestuursvoorzitter van de stichting ‘Mensenkinderen’.

Een stichting, die met name werkzaam is in Moldavië, Albanië en Armenië.


Roeping

Maar hoe kom je nu van Aldeboarn naar Rijnsburg? Piet is daar heel stellig in: ‘Dat is in mijn geval roeping geweest. We voelden ons thuis in Oldeboarn. Toen werden we benaderd door Rijnsburg. Een beroep was nog niet uitgebracht en toen kreeg ik ‘s nachts een droom: met een aantal mensen stonden we schouder aan schouder toen een vrouw sprak: ‘Je hebt het niet gezocht, maar je moet wel gaan en let op Hosea’. Samen met Margreet liep ik er vandaan door het dorre gras, toen Margreet zei: ‘Kijk het gras krijgt al nieuwe groeipunten, het wordt groen’. De volgende dag lazen we in ons dagboekje Hosea 10 : 12 ...ontgin nieuw land …. Een regen van goedheid … Toen daarna het beroep werd uitgebracht, was voor ons het antwoord duidelijk. Wij moesten naar Rijnburg en ons geliefde Oldeboarn verlaten.’


In mensen zoek ik ook altijd het bijzondere om daar aandacht aan te besteden


Als je op Piet googelt vallen je een aantal YouTube filmpjes op van ‘Ds Piet vertelt’, filmpjes voor kinderen. ‘Ja, je moet proberen eigentijds kerk te zijn. Toen de kerkdiensten niet door konden gaan, ben ik ook maar gaan vloggen. Het evangelie is tijdloos. Alles heeft zijn tijd, zegt Prediker, alleen is het de kunst om de Boodschap voor deze tijd er uit te halen en te vertalen naar kinderen, jongeren of volwassenen. Jezus Christus staat centraal, maar met die Boodschap moet je in iedere tijd anders omgaan.


Van Miskotte leerde ik, dat je een preek eerst moet maken ‘met je ramen dicht’ in je eigen binnenkamer. Daarna doe je ‘je ramen open’ om de wereld van vandaag binnen te laten. Bij die voorbereiding bid ik ook altijd, dat God in de dienst meer laat gebeuren dan ik heb kunnen bedenken. Bij die voorbereiding kijk ik naar buiten om de vertaalslag te kunnen maken vanuit het Evangelie naar de gemeente. Ik maak, ook tijdens kerkdiensten, samen met mijn vrouw graag muziek. Dat gebruik ik in deze coronatijd bij mijn livestream-diensten. Mensen kunnen niet lang geconcentreerd naar een beeldscherm kijken. Dan helpt zo’n muzikaal intermezzo.’


Verbinder

De foto bij een bruggetje? Als dominee voelt Piet zich als een brug; hij is een verbinder. Tijdens het loopje naar het bruggetje praten we over zijn hobby vogels kijken. ‘Ja, we zijn nu met elkaar in gesprek, maar als ik een bijzondere vogel zie, ben jij me helemaal kwijt en heb ik alleen aandacht voor die vogel. In mensen zoek ik ook altijd het bijzondere om daar aandacht aan te besteden. Die verscheidenheid, die ik hier ook vind in de verschillende soorten kerkdiensten.


In de wijk Kleipetten ga ik aan de slag met buurtpastoraat. Dat is met elkaar ontdekken, dat je als christen een goede buur moet zijn voor je naaste en je omgeving. Op die manier wil ik in de wereld staan. Op die manier zoek ik ruimte voor die verschillende mensen en zoek ruimte voor het mens zijn van ieder individu.


Overigens wat mij opvalt is, dat de mensen hier zo vriendelijk zijn. Dat heb ik al ontdekt en ik wil meer van hen ontdekken en hopelijk ontdekken zij mij.’



Hennepkwekerij en drugslab opgerold

In een pand aan de De Scheysloot op bedrijventerrein Klei Oost werden afgelopen dinsdagochtend twee kleine hennepkwekerijen en de benodigdheden voor een synthetisch drugslab aangetroffen. De bewoonster en haar partner zijn aangehouden en zitten vast voor verhoor.


Agenten kregen de woning, de bovenverdieping van het pand, onlangs in het vizier en besloten onderzoek in te stellen. Met warmtebeeldcamera werd vastgesteld dat er van deze specifieke woning meer warmte afstraalde dan van de omliggende panden. Ook bleek het stroomverbruik afwijkend te zijn. Op basis van deze bevindingen werd een machtiging tot binnentreden afgegeven en gingen agenten dinsdagochtend de woning binnen.

In twee kasten bleek hennep te worden gekweekt, waarop de 48-jarige bewoonster werd aangehouden. Ook haar partner, die even later ter plaatse kwam, een 59-jarige Noordwijker, werd aangehouden. Tijdens de doorzoeking van het pand troffen agenten vervolgens in de bedrijfsruimte op de benedenverdieping alle benodigdheden voor een synthetisch drugslab aan, waaronder apparatuur, ketels en chemicaliën.

Een speciaal team van de Landelijke Eenheid kwam naar het pand om de goederen voor het drugslab op een veilige manier af te voeren. De hennepkwekerijen zijn eveneens ontmanteld en afgevoerd. Ook werd een auto en een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen.



Beide verdachten zijn ingesloten op het politiebureau. Politie Noordwijk onderzoekt de zaak.